Quantcast
DW: Ζητούμενο η άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων - enikonomia.gr
share

DW: Ζητούμενο η άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων

δημοσιεύτηκε:

Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση, αλλά και η ανταπόκριση των εταίρων με τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των 7,16 δισ. ευρώ, που θα φτάσει στη χώρα τις επόμενες ώρες, άνοιξε το δρόμο για την επόμενη φάση της διαδικασίας, δηλαδή την έναρξη διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι πολύ θετικές λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το περασμένο Σάββατο κανένας δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στο ευρώ.

Το ενδεχόμενο ενός Grexit απομακρύνθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ οι εταίροι και δανειστές φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν άλλα περίπου 80 δισ. ευρώ για την τρίτη διάσωση της Ελλάδας θα τελευταία 5 χρόνια, φτάνοντας το συνολικό ύψος των δανείων στα 250 δισ. ευρώ.

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, που ξεκινάει μέσα στις επόμενες μέρες, είναι ότι θα συμπεριλάβει και τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ έχει θέση την ελάφρυνση του χρέους ως προϋπόθεση προκειμένου να συμμετάσχει και να συνεισφέρει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

 

Στο τραπέζι και η ελάφρυνση του χρέους

Όπως δήλωσε χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις οι χώρες της ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να συζητήσουν το θέμα, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να γίνει μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, της επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος (δεν γίνεται καμία αποπληρωμή) και τη μείωση των επιτοκίων στο ελάχιστο.

Αναφορικά με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε χθες ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην επίτευξη συμφωνίας μέσα στο δεύτερο Δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ώστε η Ελλάδα να προλάβει να πάρει την πρώτη δόση του νέου προγράμματος πριν τις 20 Αυγούστου προκειμένου να αποπληρώσει υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.