share

ΔΥΠΑ: Προσφορά και ζήτηση στην αγορά εργασίας – Το “πάντρεμα” αυτών που αναζητούν εργασία και των επιχειρήσεων που ψάχνουν

δημοσιεύτηκε:

Την ισχυροποίηση του διαμεσολαβητικού ρόλου της στην αγορά εργασίας έχει θέσει ως κεντρική προτεραιότητα η νέα διοίκηση της ΔΥΠΑ (Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης), η οποία, τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα της θητείας της, έχει ήδη υλοποιήσει την ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών της και μια σειρά από νέες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι η μετεξέλιξη της ΔΥΠΑ από επιδοματικό, γραφειοκρατικό οργανισμό, σε ισχυρό σύμμαχο των πολιτών που αναζητούν εργασία και των επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους με γνώσεις, ταλέντα και δεξιότητες, συνεχίζεται με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της ΔΥΠΑ βρήκαν άμεση ανταπόκριση από τους αναζητούντες εργασία και από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, «γεγονός που αποτυπώνεται έμπρακτα στον τριπλασιασμό του ρυθμού απορρόφησης των προγραμμάτων απασχόλησης την 18μηνη περίοδο της πανδημίας, όταν 50.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021».

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πρωτοψάλτης υπογραμμίζει ότι η ανάδειξη της ΔΥΠΑ στον πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό διαμεσολαβητή στην ελληνική αγορά εργασίας αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης πραγματικών success stories που διοργάνωσε η ΔΥΠΑ στο περίπτερό της στην 86η ΔΕΘ, με την παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, που, μέσω της συνεργασίας τους με τη ΔΥΠΑ, κάλυψαν τις ανάγκες τους για στελέχη και προσωπικό, βρίσκοντας εργαζόμενους με τις κατάλληλες γνώσεις και προσόντα, με την υποστήριξη των εργασιακών συμβούλων και του εξειδικευμένου προσωπικού της ΜΕΜΜΕ και των Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ. Μαζί τους στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι και στελέχη των επιχειρήσεων αυτών και όλοι μαζί μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συνεργασία με τη ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, ο Κωνσταντίνος Κ. Κυριάκου, μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας MEGAWATT, που δραστηριοποιείται από το 1978 στο εμπόριο βιομηχανικού και ηλεκτρολογικού υλικού, συμμετείχε, μαζί με τον Αλέξανδρο Θανόπουλο, εργαζόμενο που προσλήφθηκε, μέσω της 1ης «Ημέρας Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Η επιχείρηση, μέσω της εκδήλωσης, ήρθε σε επαφή με πολλούς υποψήφιους για τις θέσεις εργασίας που αναζητούσε στις ειδικότητες software development, e-commerce, B2B sales και τις κάλυψε με την πρόσληψη τριών εργαζομένων.

Ο Δημήτριος Τσόκανος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Δημήτριος Ν. Τσόκανος ΑΒΕΕ Κτηνιατρικά-Ιατροτεχνολογικά», που δραστηριοποιείται για περισσότερα από 40 χρόνια στην παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών-κτηνιατρικών & ιατροτεχνολογικών προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών του κτηνιατρικού και ιατρικού κλάδου, παρέστη, μαζί με την Ελένη Παπαδημητρίου και την Χριστίνα Χουλέβα, οι οποίες αναζητούσαν εργασία σε μία δύσκολη περίοδο, όπως δήλωσαν και, τελικά, κατάφεραν να προσληφθούν στην επιχείρηση, μέσω προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «New AE», ιδιοκτήτριας εταιρείας του εξ ολοκλήρου smart ξενοδοχείου 5 αστέρων ONOMA HOTEL, Βασίλειος Κυράζογλου, βρέθηκε στο περίπτερο της ΔΥΠΑ με τον Ηλία Αβραμίδη και την Αικατερίνη Σαλυκυριάκη και μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους καλεσμένους την εμπειρία τους για την άψογη συνεργασία και τη σχέση τους με τα στελέχη της ΔΥΠΑ και της ΜΕΜΜΕ, που μεσολάβησε για την πρόσληψή τους στην επιχείρηση.

Ο Ευάγγελος Πούφτας, μαθητής της ΕΠΑΣ Σερρών, ο οποίος κέρδισε το βραβείο στα EAfA Awards στην κατηγορία Apprentices, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της European Vocational Skills Week 2022, μίλησε για την εξαιρετική επίδοσή του στη σχολή και για την πρακτική άσκηση σε λογιστικό γραφείο, όπου βοήθησε τους συναδέλφους του να αναπτύξουν νέους τρόπους εξυπηρέτησης των πελατών τους, μέσα από τη χρήση προηγμένων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία παρέχουν λογιστικές υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας στους πελάτες του γραφείου.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι συμμετοχές του Γεώργιου Τσενόλλι, εκπροσώπου της εταιρείας Optofix και αποφοίτου της 2ης ΕΠΑΣ Μαθητείας Θεσσαλονίκης και της Χριστίνας Τζελή, μαθήτριας της σχολής στην ειδικότητα γραφικής τέχνης και ηλεκτρονικού σχεδιασμού εντύπου, η οποία σχεδίασε το νέο λογότυπο της επιχείρησης, αφού κέρδισε τον διαγωνισμό που διοργάνωσε η εταιρεία για τον σχεδιασμό του.

Νέα στρατηγική ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης

«Έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη ΔΥΠΑ, που χαρακτηρίζεται από την αξιοποίηση νέων, καινοτόμων μέσων, που μας παρέχει ο νόμος “Δουλειές Ξανά”. Στο πλαίσιο αυτό και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, δημιουργούμε μια νέα στρατηγική ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, ενισχύουμε και εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υλοποιούμε δράσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση των 50 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και των Πειραματικών ΕΠΑΣ με την αγορά εργασίας, καθώς επίσης και για την αναβάθμιση της κατάρτισης και ειδικά των 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ» επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης και προσθέτει ότι οι δράσεις, τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες μας, «ανάμεσά τους και η στοχευμένη ενίσχυση του διαμεσολαβητικού ρόλου μας στην αγορά εργασίας, έχουν ήδη δώσει απτά αποτελέσματα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.