Quantcast
Δύσκολο εγχείρημα μία διάσκεψη για το χρέος - enikonomia.gr
share

Δύσκολο εγχείρημα μία διάσκεψη για το χρέος

δημοσιεύτηκε:

«Η Αθήνα δεν είναι Λονδίνο» επισημαίνει  η FAZ στις οικονομικές της σελίδες, αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί μία διεθνής διάσκεψη για το χρέος στα πρότυπα εκείνης του Λονδίνου το 1953, όπου και διαγράφηκε μέρος του χρέους της Γερμανίας.

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «η Ελλάδα ψάχνει συμμάχους στην Ιταλία», ωστόσο «’μία διάσκεψη για το χρέος είναι ελάχιστα πιθανή στο σημερινό περιβάλλον’, λέει η Τούλια Μπούκο από το τμήμα δημοσιονομικών του τραπεζικού ομίλου Unicredit. Όπως λέει η ίδια, άλλωστε η ΕΚΤ μόλις αποφάσισε να προβεί σε αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία θα μειώσει τα επιτόκια και θα διευκολύνει και την Ελλάδα στη διαχείριση των χρεών. Ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί στην Ευρώπη ένα σπιράλ λαϊκισμού σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει για το θέμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Φαμπρίτσιο Σακομάνι. Όπως εκτιμά, η διεξαγωγή της διάσκεψης για το χρέος το 1953 «ήταν μία σχετικά χαλαρή υπόθεση, καθώς οι πιστωτές ήταν κυρίως τράπεζες και κράτη». Ωστόσο σήμερα «δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα να φέρει κανείς στο ίδιο τραπέζι, κεκλεισμένων των θυρών, δανειστές και οφειλέτες», εκτιμά ο κ. Σακομάνι, ο οποίος προβλέπει ότι αν αποφασιζόταν η διεξαγωγή τέτοιας διάσκεψης, οι αγορές θα αντιδρούσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει μη πραγματοποιήσιμη».

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η FAZ, «οι ιστορικές συνθήκες της διάσκεψης για το χρέος στο Λονδίνο εν τέλει μόνο δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με την κατάσταση στην Ελλάδα: αυτή είναι προϊόν μίας κρίσης για την οποία ευθύνεται η ίδια (σ.σ. η Ελλάδα)». Αντιθέτως, όπως επισημαίνει, στη διάσκεψη του Λονδίνου οι συμμαχικές δυνάμεις αναγνώρισαν τις λανθασμένες αποφάσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919, που προέβλεπε καταβολή γερμανικών επανορθώσεων, οι οποίες «σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς επιβάρυναν πολύ τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και συνέβαλαν τελικά στο τέλος της και στην άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.