Quantcast
Εθνική Τράπεζα: Αύξηση 1% στο ΑΕΠ από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου - enikonomia.gr
share

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση 1% στο ΑΕΠ από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Ώθηση στην ελληνική οικονονομία δίνει στην ελληνική οικονομία η μείωση των τιμών του πετρελαίου σε μια περίοδο έντονων μακροοικονομικών προκλήσεων, τονίζει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως εκτιμά  η πτώση των πετρελαϊκών τιμών, κατά 40% συγκριτικά με το 2014, συμβάλλει κατά 1% στο πραγματικό ΑΕΠ, ενώ προβλέπει ότι το αργό θα παραμείνει σε επίπεδα κάτω των 65 δολ. για όλο το 2015.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου έχουν μειωθεί σωρευτικά κατά 35% (σε όρους ευρώ) το τελευταίο εννεάμηνο και παρέμειναν κοντά σε χαμηλό 6 ετών τον Απρίλιο.

Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από ένα υψηλό βαθμό εξάρτησης από το πετρέλαιο, η μείωση των τιμών παρέχει μία πολύτιμη ανάσα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μεταφράζεται σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και μείωση του κόστους παραγωγής για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Συνολικά, η μείωση των τιμών αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στο πραγματικό ΑΕΠ του 2015, μετριάζοντας τις αρνητικές επιδράσεις που ασκεί η αβεβαιότητα στην οικονομία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ, αναμένεται να συντείνει σε συρρίκνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και αντίστοιχη αύξηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σχεδόν κατά 0,4% ΑΕΠ το 2015 και να έχει τελικά, θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο σε ετήσια βάση.

Η σωρευτική μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου το τελευταίο 9μηνο συγκαταλέγεται στις 4 μεγαλύτερες που συντελέστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια και ξεχωρίζει καθώς αντανακλά κυρίως τη σημαντική αύξηση της προσφοράς και δευτερευόντως τη συγκρατημένη ζήτηση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.