Quantcast
Economist: Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές παραμένει ορατή - enikonomia.gr
share

Economist: Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές παραμένει ορατή

δημοσιεύτηκε:

Η κίνηση της Ελλάδας να μην πληρώσει  τη σημερινή δόση στο ΔΝΤ δεν σημαίνει ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Economist.

 Οι πιστωτές θέλουν πλεονάσματα της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Οι Έλληνες προβλέπουν  πλεονάσματα της τάξης του 0,6%, 1,5%, 2,5% και 3,5%. Ιδιαίτερα το 2015 και το 2016, τα πλεονάσματα είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι είχε τεθεί στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση (και περιφρονούσαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές). 

Αν και τα δύο έγγραφα είναι δύσκολο να συγκριθούν, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται επίσης να έχει συμφωνήσει  για την ανάγκη για ουσιαστικές ιδιωτικοποιήσεις, που αρχικά απέρριπτε. Ήδη προχωρεί με την πώληση της συμμετοχής της στο λιμάνι του Πειραιά.

Και οι προτάσεις της περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων ενώ ο κ Τσίπρας έχει από καιρό επέμενε ότι οι περικοπές στις συντάξεις είναι μια “κόκκινη γραμμή” που δεν θα περάσουν.  

Το κρίσιμο ζήτημα για τον Economist είναι το κατά πόσο ο κύριος Τσίπρας μπορεί να πείσει το κόμμα του ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περαιτέρω συμβιβασμούς με τους πιστωτές: «Κατά μία έννοια, αυτό είναι το ζήτημα όλο το διάστημα.

Η απόφαση μη καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ πρέπει να εξεταστεί υπό αυτό το πρίσμα.

Αν ο κύριος Τσίπρας πρόκειται να επικρατήσει και να πείσει πως η σωστή πορεία είναι αυτή των πραγματιστών, τότε πρέπει να αποδείξει πως δεν παρασύρεται απλά από τους πιστωτές της Ελλάδας.

Έτσι, η προσωρινή αναβολή  εάν και ριψοκίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.