Quantcast
Economist: Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ήθελαν οι δανειστές - enikonomia.gr
share

Economist: Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ήθελαν οι δανειστές

δημοσιεύτηκε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αψήφισε τις δημοσκοπήσεις πετυχαίνοντας μια άνετη νίκη στις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα καταλαμβάνοντας 145 έδρες και σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ εξασφάλισαν την αυτοδυναμία του κυβερνητικού σχηματισμού αναφέρει ο Economist.

Ωστόσο στο άρθρο αναφέρεται πως η επανάληψη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται πιο ευάλωτη καθώς απαιτείται η εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα βοήθεια ύψους 86 δισ. ευρώ.

Επίσης οι πιστωτές της χώρας είναι απογοητευμένοι καθώς περίμεναν από τον Αλέξη Τσίπρα να σχημάτιζε έναν ευρύτερο κυβερνητικό συνασπισμό με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που έχουν 17 και 10 έδρες αντίστοιχα.

Αλλωστε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να εγγυηθεί τη σταθερότητα που απαιτείται για την εφαρμογή των σκληρών μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη πλειοψηφία 172 εδρών έναντι 155 εδρών που έχει σήμερα.

Πάντως οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από το υψηλό ποσοστό αποχής που ανήλθε στο ποσοστό ρεκόρ 45%. Δηλαδή μόλις το 55% των ψηφοφόρων πήγε στις κάλπες έναντι του 63% των εκλογών του Ιανουαρίου.

Οι λόγοι της υψηλής αποχής σύμφωνα με τον Economist εστιάζεται στην κούραση των Ελλήνων από τις συνεχείς εκλογές, το γεγονός ότι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονταν προδομένοι και η απουσία διλήμματος, αφού όλα τα συστημικά κόμματα στήριζαν τη συμφωνία.

Τελικά πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πιο ανθεκτικός απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί Έλληνες, αλλά και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, διαπιστώνει ο Economist, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών που του χάρισε τη νίκη με 7,5 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.

Το κόμμα της Χρυσής Αυγής αύξησε το ποσοστό του από 6,2% σε 6,9% για να μείνει έτσι στην τρίτη θέση, χάνοντας τους λιγότερους ψηφοφόρους από τα άλλα κόμματα.

Στην επινίκια ομιλία του υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει την εντολή τετραετίας.
Πολλοί, όμως, δεν πείθονται.

Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί παρατηρητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η νέα κυβέρνηση θα αντέξει περισσότερο από την προηγούμενη καταλήγει ο Economist…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.