Quantcast
ΕΕ και ΔΝΤ στήνουν σκηνικό για μνημόνιο ΙΙΙ - enikonomia.gr
share

ΕΕ και ΔΝΤ στήνουν σκηνικό για μνημόνιο ΙΙΙ

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Σκηνικό για το πέρασμα της Ελλάδας σε ένα τρίτο μνημόνιο για την χώρα μας διαμορφώνουν τις τελευταίες ημέρες ΕΕ και ΔΝΤ και ΕΚΤ ακολουθώντας όμως ο καθένας την δική του διαδρομή.

Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες δείχνουν μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις που υπάρχουν σε όλα τα θέματα.

Τις τελευταίες δύο ημέρες το ΔΝΤ ομολόγησε ότι χωρίς νέα μέτρα η Ελλάδα θα έχει ξανά το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ του ΑΕΠ . Με βάση μη εσωτερική εκτίμηση του Ταμείου και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι για φέτος σχεδόν μηδενικός.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Ταμείου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Πώλ Τόμσεν μιλά ανοιχτά για μη βιώσιμο χρέος και για διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης όπως είχε γίνει το 2012 Ζητά επίσης από τους ευρωπαίους κούρεμα του χρέους και από την Ελλάδα να υλοποιήσει το μνημόνιο του 2012.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΕ η οποία στις χθεσινές της προβλέψεις βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,.5% και αυξητική τροχιά για το χρέος το οποίο αναμένεται να φτάσει το 180,1% του ΑΕΠ από 177,3 % του ΑΕΠ που ήταν στο τέλος του 2014.

Και οι δύο βασικοί δανειστές μας τονίζουν ότι ο πλήρης εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος έγινε μέσα σε μόλις τέσσερεις μήνες.

Δηλαδή από την στιγμή που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές και κατά τους πρώτους της νέας Κυβέρνησης.

Και οι δύο οργανισμοί μιλούν για την ανάγκη λήψης μέτρων που θα πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση και για μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου η οικονομία να επανέλθει στα επίπεδα προ των εκλογών.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα όσο αυτή προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ κατά την χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του υφυπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ Μάριο Ντραγκι.

Ο τελευταίος παρέπεμψε για λύση σε ότι αφορά το πρόβλημα της ρευστότητας κατ αρχήν σε μια θετική γνωμοδότηση των θεσμών και στην συνέχεια στην έγκριση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα φλερτάρει και πάλι με την χρεοκοπία αφού αναμένεται σήμερα να αποπληρωθούν τα 200 εκ ευρώ των τόκων προς το ΔΝΤ αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εξασφαλιστούν και τα 766 εκ ευρώ που θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι και την επόμενη Τρίτη και πάλι στο ΔΝΤ.

Με όλα αυτά τα δεδομένα η πολλαπλή πίεση που ασκείται δεν είναι τόσο για μια συνολική συμφωνία που θα έρθει μέσα στο Ιούνιο με λίγα ή περισσότερα μέτρα.

Αφορά ένα τρίτο δάνειο που μοιραία θα πρέπει να αναζητήσει η Ελλάδα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του επόμενου έτους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.