Quantcast
ΕΕ: Μηδενικές πιθανότητες για πολιτικού τύπου λύση - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Μηδενικές πιθανότητες για πολιτικού τύπου λύση

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Μηδενικές πιθανότητες για πολιτικού τύπου λύση του ελληνικού προβλήματος ρευστότητας σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, δίνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, καλούμενοι να προετοιμάσουν τυχόν τέτοιες συναντήσεις.

Συγκεκριμένα αξιωματούχος που μίλησε στο real.gr εξηγεί ότι «είναι πολύ πιθανόν το αίτημα για πενταμερή διάσκεψη να υλοποιηθεί, αλλά πως θα συζητήσουμε πολιτικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν τεχνοκρατικά δεδομένα».

Στην συνεδρίαση του Euro working group που προηγήθηκε, η κοινή παραδοχή ήταν ότι «οι συζητήσεις με τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν έως ότου οι θεσμοί μπορέσουν να κοινοποιήσουν στην ομάδα εργασίας μια αρχική συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού».

Σε ερώτηση του real.gr πόσο κοντά είμαστε σε αυτή τη συμφωνία ο αξιωματούχος εμφανίστηκε θετικός και είπε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύω ακόμα ότι η προθεσμία του eurogroup (1 Απριλίου) είναι εφικτή».

Συνεπώς, οι αρχές έχουν 13 μέρες για να τελειώσουν τις συνομιλίες και να αποσπάσουν το πολιτικό «ΟΚ» της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Τα μέτρα αυτά οφείλουν να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2015, έστω και για έναν πιο πεζό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,5% του ΑΕΠ. Ακόμα όμως και έτσι θα απαιτηθούν νέα, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και μάλιστα με εμπροσθοβαρή εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι.

Την ίδια όμως ώρα που οι Έλληνες και κοινοτικοί τεχνοκράτες προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα με άκομψες και άκαιρες για τις Βρυξέλλες δηλώσεις και προσωπικές επιθέσεις, ακόμα και στον πρόεδρο του eurogroup, ενώ δεν λείπουν και οι μονομερείς ενέργειες, όπως αυτή περί απειλής κατάθεσης νομοσχεδίων για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση…

Διαβάστε περισσότερα στο real.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.