Quantcast
Ε.Ε: Περίπου 2.700 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΗΕ - enikonomia.gr
share

Ε.Ε: Περίπου 2.700 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΗΕ

δημοσιεύτηκε:

Περίπου 2.700 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Παράλληλα, μεγάλοι χώροι φιλοξενίας αναζητούνται πλέον για να ενταχθούν στο σχεδιασμό. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να δημιουργήσει 20.000 θέσεις φιλοξενίας έως το τέλος του 2017. Αν και στην αρχή ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του προγράμματος περιελάμβανε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, μετά το κλείσιμο των συνόρων η Ύπατη Αρμοστεία έχει στραφεί και στην αναζήτηση μαζικότερων χώρων φιλοξενίας ατόμων.

 Μάλιστα  ο υπεύθυνος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Πέτρος Μάστακας επισήμανε στο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «Πλέον δεν επαρκεί το χρονοδιάγραμμα που είχαμε κάνει για τις 20.000 θέσεις. Όταν έγινε ο σχεδιασμός είχαμε 30-50 υποψήφιους για μετεγκατάσταση. Αφότου σφραγίστηκαν τα σύνορα έχουμε εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε μέρα που ζητούν μετεγκατάσταση. Αυτή η μαζική στροφή δεν μας επιτρέπει να κρατήσουμε τον αρχικό σχεδιασμό, γι’ αυτό χρειαζόμαστε μαζικά έτοιμες θέσεις σε χώρους φιλοξενίας».

Ακόμη ο κ. Μάστακας  αποκαλύπτει ότι: « Ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει παραχωρήσει εγγράφως στην Ύπατη Αρμοστεία ένα παλιό στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το Πάσχα να φιλοξενήσει έως και 1.400 άτομα. Επίσης υπάρχει ο σχεδιασμός να παραχωρηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία η δεύτερη επέκταση του Ελαιώνα, προκειμένου να στεγαστούν εκεί περίπου 1.000 άτομα. Και στους δύο χώρους θα τοποθετηθούν καταρχήν σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας και στη συνέχεια μπορεί να στηθούν και κινητές μονάδες στέγασης.

 Και συνέχισε εκφράζοντας: «Την ελπίδα να δοθούν και άλλοι χώροι στην Ύπατη Αρμοστεία για τη στέγαση μεγάλου αριθμού προσφύγων».

Ενώ όσον αφορά την ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 1.700 αιτούντες  για άσυλο φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ενώ 1.000 πρόσφυγες διαμένουν σε διαμερίσματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητάει ξενοδοχεία σε περιοχές κοντά στις υπηρεσίες ασύλου (κυρίως Αττική και Θεσσαλονίκη) και διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα πέντε νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών και στα οποία λειτουργούν hot spots (Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος, Σάμος). Για την εφαρμογή του προγράμματος έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες συνεργασίας με έξι εταίρους: το δήμο Αθηναίων και τις οργανώσεις «Praksis», «Αλληλεγγύη-Solidarity Now», «Ηλιαχτίδα», «Νόστος» και «Άρσις».

 Την δική του άποψη επί του θέματος εξέφρασε και ο υπεύθυνος του προγράμματος της «Praksis,Άλκης Σουλιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λέγοντας ότι: «Η ΜΚΟ «Praksis», ο πρώτος εταίρος που άρχισε να υλοποιεί το πρόγραμμα, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 690 πρόσφυγες σε 118 διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, καθώς και 1.700 πρόσφυγες σε 30 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κόρινθο και Πόρτο Χέλι. Η δέσμευση της οργάνωσης προς την Ύπατη Αρμοστεία είναι έως το τέλος του 2016 να ανοίξει 2.400 διαμερίσματα με 12.000 θέσεις φιλοξενίας και 350 θέσεις σε ξενοδοχεία, μόνο για ειδικές περιπτώσεις (με τη λειτουργία των διαμερισμάτων οι πρόσφυγες από τα ξενοδοχεία θα μεταφέρονται σταδιακά εκεί). Ενώ ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια για 480 επιπλέον διαμερίσματα, τα οποία εξοπλίζονται. Προσπαθούμε να αποφύγουμε περιοχές ήδη επιβαρυμένες από τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων και έχουμε θέσει όριο να νοικιάζουμε ένα διαμέρισμα ανά πολυκατοικία».

Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων αναφέρει ότι: « Θα αναλάβει την ενοικίαση 200 διαμερισμάτων με 1.200 θέσεις φιλοξενίας. Σύμφωνα με το τμήμα Επικοινωνίας της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, έως το τέλος Απριλίου θα ανοίξουν για πρόσφυγες τα πρώτα 30 διαμερίσματα».

 Πάντως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα πέντε νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές η ΜΚΟ «Άρσις» έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει συνολικά 600 θέσεις φιλοξενίας και μέχρι τα μέσα Μαΐου υπολογίζει ότι θα εγκαταστήσει τις πρώτες οικογένειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης, η Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών «Νόστος» βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας του προγράμματος και έχει δεσμευτεί να νοικιάσει ένα κτίριο με διαμερίσματα και συνολική χωρητικότητα 350 θέσεις. Η οργάνωση «Ηλιαχτίδα» φιλοξενεί ήδη 57 άτομα στη Λέσβο και έχει δεσμευτεί για τη λειτουργία 23 κατοικιών με 200 θέσεις φιλοξενίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.