Quantcast
ΕΕΚΤ: Λύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υπάρχουν και είναι ψηφιακές - enikonomia.gr
share

ΕΕΚΤ: Λύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υπάρχουν και είναι ψηφιακές

δημοσιεύτηκε:

Λύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υπάρχουν και είναι ψηφιακές, αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος.

Η επανάσταση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην ψηφιακή τεχνολογία, με τα σύγχρονα ταχύτατα ασύρματα δίκτυα 4G και την αναβάθμισή τους σε 5G να βρίσκονται ήδη καθοδόν, δεν προσφέρει μόνο δυνατότητες ανάπτυξης των κλάδων που βασίζονται σε αυτή, όπως IT, αυτοκινητοβιομηχανία και μεταφορές γενικότερα, υγεία, ψυχαγωγία κ.ά., μετασχηματίζοντας την καθημερινότητα των πολιτών σε ευέλικτη και περισσότερο παραγωγική, αλλά μπορεί να προσφέρει και αποτελεσματικές λύσεις που αναζητούνται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εφόσον το ελληνικό κράτος αδράξει την ευκαιρία και αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος.

Ειδικότερα στο θέμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δίνει έμφαση όχι μόνον με το τι λύσεις υπάρχουν σε τεχνολογικό επίπεδο ή με το αν διαθέτουμε ως ελληνική αγορά την απαραίτητη καινοτομία ή τις κατάλληλες υποδομές, αλλά στη δυνατότητα συνεργασίας όλων των κλάδων που εμπλέκονται προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση, ώστε να παραχθεί με κοινό σκοπό ένα ψηφιοποιημένο περιβάλλον, στο οποίο κράτος και πολίτες θα συναλλάσσονται ασφαλώς και σε σταθερή βάση, ώστε να επιτύχουμε περιορισμό της φοροδιαφυγής και να συγκεντρώσουμε άμεσα δημόσια έσοδα.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η ΕΕΚΤ, μεταξύ άλλων φορέων και σε συνεργασία με τον ΣΕΒ επεξεργάζονται συγκεκριμένες, άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για να τις καταθέσουν στο δημόσιο διάλογο, αναφέρει ο κ. Στεφανόπουλος και δίνει το περίγραμμα αυτών των προτάσεων:

– On-line σύνδεση αποδείξεων που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης, είτε μέσω ταμειακών μηχανών, είτε μέσω ειδικού λογισμικού με το TAXISNET: Η on-line σύνδεση όλων όσοι εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης, είτε μέσω ταμειακών μηχανών, είτε μέσω ειδικού λογισμικού με το TAXISNET, αποτελεί πλέον άμεσα εφικτή επιλογή για το υπουργείο Οικονομικών. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι υποχρεώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και συνεπώς θα μπορούν και να εισπραχθούν αυτόματα χωρίς περαιτέρω χρόνο αναμονής. H αρμόδια υπηρεσία, π.χ. Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπουργείο, θα μπορεί έτσι να ελέγχει σε καθημερινή βάση την πορεία των εσόδων και να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, ενώ οι υπόχρεοι θα μπορούν να διαχειρίζονται τις φορολογικές υποθέσεις τους ακόμα και από το smartphone κινητό τους.

– Καταλυτική η καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία η καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς κανένα περιορισμό ενέχει πολύ μικρό κόστος προσαρμογής και μπορεί να αποφορτίσει τις εφορίες από μεγάλο όγκο δουλειάς. Προϋπόθεση είναι είτε η υποχρεωτική εφαρμογή είτε η αποτελεσματική κινητροδότηση της. Η μηνιαία αποστολή τιμολογίων στο TAXISNET θα επιτρέψει την άμεση και εύκολη διασταύρωση των τιμολογήσεων για τον εντοπισμό «εικονικών» τιμολογίων, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα από φόρους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.