Quantcast
Eichengreen: Πιθανό ακόμη και το bank run σε περίπτωση Grexit - enikonomia.gr
share

Eichengreen: Πιθανό ακόμη και το bank run σε περίπτωση Grexit

δημοσιεύτηκε:

Οι συνέπειες μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σοβαρές για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας ακόμη και bank run, σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο Barry Eichengreen. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» σημείωσε πως ο κίνδυνος των συνεπειών αυτών έχει υποτιμηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα.

«Οι συνέπειες θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες. Όταν οι πορτογαλικές οικογένειες ή οι Ισπανοί επιχειρηματίες δουν πώς τα ευρώ γίνονται πάλι δραχμές, θα πάρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε bank run. Οι επενδυτές θα έκαναν εικασίες για τον επόμενο υποψήφιο για έξοδο. Αυτό θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει κίνδυνο για ολόκληρο το εγχείρημα του ευρώ», δήλωσε ο Eichengreen που προσέθεσε:

«Όχι μόνο η πολιτική, αλλά και οι αγορές υποφέρουν από λάθος εκτίμηση της κατάστασης, ενώ οι αξίες των μετοχών δίνουν μια υπερβολικά θετική εικόνα».

«Η εμπειρία μου ως ιστορικού του χρήματος μου έχει διδάξει ότι οι αγορές εμφανίζονται πάντα χαλαρές, μέχρι που ξαφνικά δεν είναι πλέον. Πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα αέρας να αναπνεύσει. Αυτό είναι και προς το συμφέρον των δανειστών. Θα ζητούσα να συνδεθούν οι πληρωμές των τόκων των δανείων με την οικονομική ανάπτυξη», καταλήγει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.