Quantcast
Εισαγγελική έρευνα για κομπίνα τύπου «καρουζέλ» μέσω τράπεζας – Πώς δρούσε το κύκλωμα - enikonomia.gr
share

Εισαγγελική έρευνα για κομπίνα τύπου «καρουζέλ» μέσω τράπεζας – Πώς δρούσε το κύκλωμα

δημοσιεύτηκε:

Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ερευνά υπόθεση με εταιρείες «φαντάσματα», οι οποίες, μέσω υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας στην Αργυρούπολη, λάμβαναν μεγάλα χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό και εν συνεχεία γινόταν αυθημερόν η ανάληψή τους με πλαστά παραστατικά στοιχεία.

Στην υπόθεση φέρεται να έχει εμπλοκή και ο διευθυντής του υποκαταστήματος, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ συμμετείχαν μεταξύ των άλλων, ένας επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται ο ιθύνων νους και δυο λογιστικά γραφεία, τα οποία έστηναν τις εταιρείες «μαϊμού», μεθόδευαν την έκδοση εικονικών τιμολογίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και προμηθεύονταν τα μπλοκ επιταγών από την τράπεζα.

Τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω του επίμαχου υποκαταστήματος της τράπεζας και των εικονικών τιμολογίων, με τεράστια τη ζημιά του Δημοσίου, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα, είχαν συσταθεί εταιρείες φαντάσματα αφού προηγούμενα είχαν λάβει ΑΦΜ. Στις εικονικές εταιρείες υπήρχαν καταθέσεις με συχνή ροή μεγάλων χρηματικών εμβασμάτων από το εξωτερικό και αμέσως εν συνεχεία, γινόταν ανάληψή τους με πλαστά πληρεξούσια που χορηγούσαν τα λογιστικά γραφεία. Η διαδικασία αυτή αποκαλύφθηκε στα πλαίσια του ελέγχου που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας, και ήδη η συστημική τράπεζα έχει κλείσει όλους τους λογαριασμούς μέσω των οποίων γίνονταν οι επίμαχες συναλλαγές.

Τέλος, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, έχει προβεί πρόσφατα σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων, προσώπων που έχουν εντοπιστεί ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα του ευρύτερου τραπεζικού χώρου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.