Quantcast
Εκπτώσεις φόρου σε όσους δίνουν ενισχύσεις σε κόμματα, μεγάλοι χαμένοι οι νησιώτες - enikonomia.gr
share

Εκπτώσεις φόρου σε όσους δίνουν ενισχύσεις σε κόμματα, μεγάλοι χαμένοι οι νησιώτες

δημοσιεύτηκε:

Ειδικούς κωδικούς για αγρότες, προκειμένου να συμπληρώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016 και να φορολογηθούν αναλόγως, αλλά και για τους βουλευτές που δίνουν χρήματα σε πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς προκειμένου να απαλλαχθούν από φόρο, περιλαμβάνει η νέα φόρμα του εντύπου Ε1, η οποία θα υποβληθεί φέτος από επτά εκατομμύρια υπόχρεους.

Παράλληλα από φέτος οι μόνιμα διαμένοντες σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους
έπαψαν να δικαιούνται μειώσεων στη φορολογία εισοδήματος!

Μεταξύ άλλων αλλαγών, έχει ληφθεί μέριμνα:

1.για τα μέλη συμφώνων συμβίωσης (δηλώνεται διακριτά το ένα μέλος σαν υπόχρεος)

2.για βουλευτές που δικαιούνται φοροέκπτωση εφόσον εκχωρούν στο κόμμα μέρος της βουλευτικής τους αποζημίωσης (έως 20.000 ευρώ το χρόνο).

3.για αγρότες που πλέον φορολογούνται βάσει του νέου ορισμού της ιδιότητός τους και αναλόγως της πηγής του εισοδήματός τους.

Από την άλλη, έχει καταργηθεί πλέον ο κωδικός για την έκπτωση φόρου για κατοίκους νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων (και των κατοίκων της Κεφαλονιάς).

Η φορολογική δήλωση του 2017 φέρει τον λογότυπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που διαχειρίζεται αποκλειστικά τα δεδομένα των φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα οι βασικές αλλαγές στο έντυπο Ε1 εντοπίζονται στα εξής σημεία:

1.στον Πίνακα 2 προστέθηκε περίπτωση 12 «Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα και είστε ασφαλισμένος στον ΟΓΑ»; Στον ίδιο πίνακα προστέθηκε και περίπτωση 13 «είστε κατ’επάγγελμα αγρότης;». Απαλείφθηκε όμως η εξαίρεση φορολογουμέων κατοίκων νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων.

Οι κατ’επάγγελμα αγρότες που θα συμπληρώσουν τον νέο κωδικό 037 – 038, θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ενώ αν είχαν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα τους επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η αυτοτελής φορολόγηση που ίσχυε με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, καταργήθηκε και πρακτικά, οι αλλαγές αυτές θα φέρουν επιβαρύνσεις για αγρότες με φορολογητέο εισόδημα πάνω από 21.500 ευρώ ενώ σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια προκύπτουν ελαφρύνσεις.

2.στον Πίνακα 4 Α, για τα εισοδήματα μισθωτών, προστέθηκε η περίπτωση 20 όπου αναγράφεται: «Ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούτς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα».

3.Στον Πίνακα 4 Δ2, για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία παραμένει ο κωδικός για ανείσπρακτα εισοδήματα από ενοίκια, αλλά προστέθηκε η περίπτωση 2 «ακαθάριστο εισόδοημα από υπεκμίσθωση γαιών και τι ενοίκιο έχετε καταβάλει»

4.Προστέθηκε νέος κωδικός 011-012 που αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων. Ο νέος κωδικός αντικαθιστά τον κωδικό 011-012 που υπήρχε πέρυσι και με βάση τον οποίο οι βουλευτές ή άλλους αξιωματούχους που επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς).

Αντίστοιχα, με βάση τον νόμο του 2014 περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, συμπληρώνονται και οι νέοι κωδικοί:

-055 – 056: για όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου.
-057 -058: για όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο για τη Βουλή των Ελλήνων ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου.

Άνεργοι
Στον πίνακα 6 προστέθηκαν νέες κατηγορίες φορολογουμένων:

-Κωδικοί 661-662: τον συμπληρώνουν όσοι εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας, όχι μόνον από τον ΟΑΕΔ, αλλά πλέον και από το ΓΕΝΕ (Ταμείο ναυτικών) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ταμείο δημοσιογράφων). Το ποσό δεν φορολογείται με φόρο εισοδήματος, αλλά συνυπολογίζεται στην εισφορά αλληλεγγύης.

-Κωδικοί 421-422: το συμπληρώνουν κεκαρμένοι μοναχοί ή όσοι άλλοι πληρώνουν ενοίκια σε Ιερές Μονές Αγίου Όρους.

Τέλος στο Ε1 προστέθηκε νέος κωδικός 320 που συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, ενώ στον πίνακα 1 συνενώθηκαν η διεύθυνση κατοικίας με τη διεύθυνση επαγγέλματος για τους επιτηδευματίες.

Πηγή: protothema.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.