Quantcast
Eλ Εριάν: Η πορεία των καταθέσεων θα κρίνει τον κίνδυνο Grexit - enikonomia.gr
share

Eλ Εριάν: Η πορεία των καταθέσεων θα κρίνει τον κίνδυνο Grexit

δημοσιεύτηκε:

Ο γνωστός οικονομολόγος Mοχάμεν Ελ Εριάν ανέφερε στο Bloomberg  πως η Ελλάδα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ανακόψει τις εκροές των καταθέσεων από τις τράπεζες της, καθώς όσο περισσότερο αυτές επιμένουν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την ομαλή επίλυση των προκλήσεων της χώρας.

«Αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο του κινδύνου Grexit αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Ο Ελ Εριάν αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επινοήσει μια λεπτή εξισορρόπηση μεταξύ οικονομικής πολιτικής που αντισταθμίζει τη χαλάρωση της λιτότητας με ουσιαστική πρόοδο σε πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των τολμηρές υποσχέσεων που έδωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία και των μέτρων που είναι αποδεκτά από τους ευρωπαίους εταίρους της, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ανακόψει τις εκροές των καταθέσεων από τις τράπεζες της, καθώς όσο περισσότερο αυτές επιμένουν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την ομαλή επίλυση των προκλήσεων της χώρας. «Αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο του κινδύνου Grexit αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη της Ελλάδας για άμεση κινητοποίηση της χρηματοδότησης, χαρακτηρίζει ως κατανοητή την απροθυμία της ΕΚΤ να επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στο ισολογισμό της μέσω μεγάλων προσφορών εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Αναφορικά με τους κινδύνους που προκύπτουν για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας σημειώνει πως αυτοί δεν θα πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένοι από ανησυχία για κούρεμα. «Δεν έχει σημασία τι λέει η ελληνική κυβέρνηση. Είναι δύσκολο να δούμε πώς οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να ξεφύγουν από άλλον ένα γύρο απομείωσης, αν υπάρχει βαθιά μείωση του χρέους από κάποιους επίσημους πιστωτές», αναφέρει.

Συνοψίζοντας τις προκλήσεις αναφέρει πως η πιο άμεση είναι η ανάγκη της νέας ελληνικής κυβέρνησης να κινητοποιήσει επαρκείς εξωτερική χρηματοδότηση για να «περάσει» τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στον καθορισμό ενός προγράμματος προσαρμογής που βασίζεται λιγότερο στη λιτότητα και περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις. Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να τηρήσει την υπόσχεσή της να μειώσει το βάρος του χρέους της χώρας ως μέρος της πολιτικής της υπέρ της ανάπτυξης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.