Quantcast
El Pais: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παίζεται στις διαπραγματεύσεις - enikonomia.gr
share

El Pais: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παίζεται στις διαπραγματεύσεις

δημοσιεύτηκε:

Η κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Pais» που κάνει λόγο για ελληνικό επος που φτάνει στα τελευταία του κεφάλαια.

Η Ελλάδα αντιστέκεται νύχια και με δόντια να δεχθεί τους όρους των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις και ζητά αναδιάρθρωση του χρέους.

Το φαινομενικά παράδοξο είναι ότι οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι ανυπέρβλητες.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό: «Η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας εντός των προσεχών ωρών είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, παρά την επαναπροσέγγιση μεταξύ των προτάσεων της Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει αυτή την απαισιόδοξη θέση.

Η Τράπεζα της Ελλάδα, δήλωσε χθες ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η χώρα θα μπορούσε να αφήσει το ευρώ και την ΕΕ ακόμη.

Οι μετοχές πέφτουν και τα ασφάλιστρα κινδύνου εκτοξεύονται ενώ και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την ελληνική κρίση.

Η Τράπεζα της Ελλάδα, με επικεφαλής τον Γιάννης Στουρνάρας, , προειδοποίησε ότι χωρίς σημάδια μια συμφωνία, η Ελλάδα οδεύει προς , προς μια ενδεχόμενη εξόδο από το ευρώ .

Είναι η πρώτη φορά που ένας ελληνικός φορέας αμφισβητεί την σύνδεση με την Ευρώπη, από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, σχεδόν 35 χρόνια πριν.

Και αυτή είναι μια σημαντική ανακοίνωση, διότι η Αθήνα είναι στα χέρια των κεντρικών τραπεζών: οι τράπεζες της εξαρτώνται από την Τράπεζα της Ελλάδα και της ΕΚΤ, η οποία για εβδομάδες Ελλάδα απειλεί να κόψει τη βρύση ρευστότητας.

Η Ελλάδα, εν ολίγοις, βρίσκεται μπροστά σε αδιεξόδο .

Μια συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση θα δώσει λίγους μήνες ανάσα , αλλά τα προβλήματα θα επιστρέψουν σαν μπούμερανγκ, με μια αυξανόμενη κόπωση μεταξύ των πιστωτών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.