Quantcast
ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή στους "μαϊμού" εράνους για τους πυρόπληκτους - enikonomia.gr
share

ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή στους “μαϊμού” εράνους για τους πυρόπληκτους

δημοσιεύτηκε:

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους πολίτες κρούει η Ελληνική Αστυνομία για το ενδεχόμενο οικονομικής εξαπάτησής τους από επιτήδειους, οι οποίοι ζητούν χρήματα με πρόσχημα ότι θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών των πυρόπληκτων. Το θέμα είχε αποκαλύψει πρώτο το enikos.gr. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήδη οι Αρχές ερευνούν πολλές καταγγελίες που έχουν φτάσει στα χέρια τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται αρκετές περιπτώσεις επιτήδειων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και γι’ αυτόν τον λόγο συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι εξ αυτών είναι γνωστοί στις Αρχές, καθώς ερευνώνται και για άλλες υποθέσεις, ενώ σε βάρος τους υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις.
“Κατά το παρελθόν, κυρίως μετά από περιστατικά που ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα οικονομικής εξαπάτησης πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν σε εράνους – εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, όπως έχει διαπιστωθεί διεθνώς, επιτήδειοι προφασιζόμενοι τη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη θυμάτων, υποδεικνύουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών για τη συγκέντρωση ποσών, χωρίς ωστόσο να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να διασφαλίζεται η κατάληξη αυτών” αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή της.
“Λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών και καθώς δημιουργούνται συνθήκες τέλεσης ανάλογων περιστατικών, η Ελληνική Αστυνομία δρώντας προληπτικά, συστήνει στους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο θεσμοθετημένους φορείς, οι οποίοι υπόκεινται σε έλεγχο από την πολιτεία, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εξαπάτησής τους από επιτήδειους, με φυσικό τρόπο ή διαδικτυακά” τονίζει η ΕΛ.ΑΣ. και καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τις τοπικές αστυνομικές Αρχές ή να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμη και σε απόπειρα απάτης σε βάρος τους.
Τα παραπάνω είχε επιβεβαιώσει στο enikos.gr ο Μανώλης Σφακιανάκης, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute). Όπως είχε αναφέρει, στο CSI έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 45 καταγγελίες οι οποίες αφορούν σε απάτες κατά το χρονικό διάστημα που οι φωτιές μαίνονται στη χώρα. Όλες έχουν προωθηθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι καταγγελίες είναι δύο ειδών. Το πρώτο σκέλος αφορά σε οικονομικές απάτες και το δεύτερο σε “περίεργα” προφίλ στα social media που εξυβρίζουν τους Έλληνες και παράλληλα προτρέπουν σε εμπρησμούς.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.