Quantcast
'Ελλειμμα 1 δισ. ευρώ στα έσοδα τον Ιανουάριο - enikonomia.gr
share

‘Ελλειμμα 1 δισ. ευρώ στα έσοδα τον Ιανουάριο

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ο εκλογικός κύκλος της οικονομίας χτύπησε – όπως αναμενόταν – και την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού με το έλλειμμα στα έσοδα για τον Ιανουάριο να φτάνει στα 936 εκ ευρώ και τον πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 443 εκ ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,23 δις ευρώ.

Η τρύπα των εσόδων ροκανίζει και τα ελάχιστα πλεόν ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο πίεσης στην δύσκολη διαπραγμάτευση που διεξάγει ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης για την αλλαγή του μνημνονίου.

Η υστέρηση των εσόδων φέρνει πιο γρήγορα το αποθεματικό του κράτους στο μηδέν αφού σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015 αν επιτυγχάνονταν ο στόχος των εσόδων και των δαπανών το ταμείο του κράτους θα είχε υπόλοιπο 1,280 δις ευρώ. Τώρα έχει το πολύ – πολύ 300 εκατ. ευρώ.

Δίνει επίσης την αίσθηση του κατεπείγοντος και στην έκκληση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών κ . Νάντιας Βαλαβάνη στην ομιλία της κατά τα ις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή στην οποία έκανε έκκληση προς του πολίτες για ρύθμιση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3.682 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 936 εκατ. ευρώ ή 20,3 % έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της παράτασης της καταβολής ΦΠΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, καθώς και της μη απόδοσης των αναμενόμενων εσόδων από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.489 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.048 εκατ. ευρώ ή 23,1 % έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 356 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (277 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 192 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.315 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 16 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.331 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.173 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 98 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 53 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 30 εκατ. Ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 350 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 9,9%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί 8 εκατ. για δαπάνες εκλογών, και 33 εκατ. Ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 141 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 81 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (60 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 166 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο του προύπολογισμού για τον πρώτο μήνα του χρόνου παρουσιάζει πλεόνασμα ύψους 367 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 619 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για πλεόνασμα 1.286 εκατ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.