Quantcast
Έλληνες οινοπαραγωγοί: Τεράστιο το πλήγμα για την ελληνική παραγωγή - enikonomia.gr
share

Έλληνες οινοπαραγωγοί: Τεράστιο το πλήγμα για την ελληνική παραγωγή

δημοσιεύτηκε:

Στα… κάγκελα βρίσκονται οι Έλληνες οινοπαραγωγοί από την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή τέλους 0,40 ευρώ ανά φιάλη οίνου.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου κάνει λόγο για μια πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση η οποία «δεν εφάπτεται της Ελληνικής αλλά ούτε της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθ’ όσον το θέμα επιβολής Ε.Φ.Κ. στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια Κοινοτικά όργανα αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου».

Σύμφωνα με τους οινοποιούς το κρασί έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα μέσα σε μία 20ετία αφού από 8% Φ.Π.Α. το 1992, ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 23%, όταν στα οινοπνευματώδη ο ΦΠΑ από 36% μειώθηκε στο 23% Φ.Π.Α.

Μάλιστα η επιβάρυνση εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα αυξήσει περαιτέρω την παραοικονομία και ότι η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα φτάσει το 1,20 ευρώ ανά φιάλη, κάνοντας ακριβότερο ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν η κατανάλωση του οποίου δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση.

Σε ανοικτή επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης το ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ αναφέρει πως το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης με αποτέλεσμα από την επιβολή του ειδικού φόρου να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου, μέσα στους οποίους προσμετρούνται 200.000 αμπελουργοί, πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με πάνω από 20.000 εργαζόμενους και πολλοί άλλοι τομείς οι οποίοι συνδράμουν από το αμπέλι στο τελικό προϊόν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.