Quantcast
Εν αναμονή του 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ αλλά και «φλερτ» με τα Ταμεία - enikonomia.gr
share

Εν αναμονή του 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ αλλά και «φλερτ» με τα Ταμεία

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Σε διαπραγμάτευση μια εβδομάδας με στόχο τη έγκριση της εκταμίευσης των 1,9 δις ευρώ που αποτελούν μέρος από τα κέρδη της ΕΚΤ από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων στοχεύει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που ξεκίνησε χθες συνομιλίες με την Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group).

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου του υπουργείου οικονομικών θεωρούν ότι είναι εφικτό να πετύχουν μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές μέχρι και την επόμενη Τετάρτη.

Με την συμφωνία αυτή θα μπορούν να διεκδικήσουν τα 1,9 δις ευρώ της ΕΚΤ και να συνεχίσουν με σταδιακή εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών όμως βλέπουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Η διαπραγμάτευση ξεκινά ουσιαστικά από σήμερα με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group στην Αθήνα και το άνοιγμα των βιβλίων του ελληνικού δημοσίου.

Η διαπραγμάτευση όπως δήλωσε χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης θα γίνει όχι στο ΓΛΚ αλλά σε ένα ξενοδοχείο του κέντρου και θα έχει ως θέμα την συλλογή δημοσιονομικών στοιχείων και της πορείας των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.

Ωστόσο το κλείσιμο του 2014 και η έως τώρα πορεία του προϋπολογισμού του 2015 θα καθορίσουν ουσιαστικά την ατζέντα του διαλόγου για την Ελλάδα και μαζί την ατζέντα των θεμάτων στα οποία θα πρέπει να συμφωνήσει και να υλοποιήσει η Αθήνα.

Τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι αυτά που θα ανακαθορίσουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και ίσως και των επομένων ετών αλλά και το ενδεχόμενο λήψης ενός νέου δανείου μετά τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα όμως η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να βρεί τρόπους για να καλύψει το κενό της χρηματοδότησης που θα έχει τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει σε πρώτη φάση στην εξασφάλιση των ρευστών διαθέσιμων σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους οργανισμούς.

Μετά την πρώτες αρνήσεις από τον ΟΑΕΔ και την εξασφάλιση των χρημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και ίσως και του ΕΛΓΑ η Κυβέρνηση αναμένεται ότι θα θεσμοθετήσει το όλο εγχείρημα.

Το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να περάσει νομοθετική διάταξη – μάλλον στο νομοσχέδιο για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης- με την οποία θα μπορεί να εξασφαλίζει υποχρεωτικά – με μια τυπική έγκριση του ΔΣ – τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και των δημοσίων οργανισμών.

Με τα χρήματα αυτά αναμένεται να καλυφθούν οι ανάγκες για τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο και Μάιο. Τον Ιούνιο όμως και πάλι οι ανάγκες αυξάνονται και θα πρέπει να αναζητηθεί νέα πηγή χρηματοδότησης.

 

Μικρές προσδοκίες από την ΕΚΤ

Η ελπίδα για μια σωτήρια κίνηση από την ΕΚΤ φαντάζουν πλέον ουτοπικές αφού δεν υπάρχει πια καμμία διάθεση για αύξηση της οροφής για τις εκδόσεις των εντόκων από τα 15 δις ευρώ που είναι σήμερα.

Επίσης, μικρή – ίσως ανάλογη αυτής της ποοηγούμενης εβδομάδας – θα είναι και η αύξηση της χρηματοδότησης του ELA προς τις εμπορικές τράπεζες. Συνεπώς και το κανάλι της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ είναι προς το παρόν κλειστό.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.