Quantcast
Enterprise Greece: Διαβούλευση για τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς εκθέσεις - enikonomia.gr
share

Enterprise Greece: Διαβούλευση για τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς εκθέσεις

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2015 θα διαρκέσει η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για το πρόγραμμα συμμετοχής της χώρας μας σε 36 διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού μέσω της Enterprise Greece το 2016.

Ο αρμόδιος φορέας για την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων, Enterprise Greece, έδωσε στους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς το υπό διαβούλευση σχέδιο του προγράμματος στις 26 Αυγούστου 2015 και καλεί και όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν με προτάσεις μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2015.

Το υπό διαβούλευση σχέδιο του προγράμματος δράσης, μπορούν να το βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα της Enterprise Greece (www.enterprisegreece.gov.gr).

Όπως σημειώνεται στη σχετική πρόσκληση, «μέσα από τη διαδικασία των εθνικών συμμετοχών που προτείνει η Enterprise Greece και της συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς, επιδιώκεται η αποφυγή του κατακερματισμού δυνάμεων και πόρων, η εξασφάλιση συντονισμένης παρουσίας της χώρας μας στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση η δημιουργία προϋποθέσεων για περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών».

Στο μεταξύ, απολογιστικά στοιχεία για τη δράση του φορέα το πρώτο εξάμηνο του έτους έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, λοιπόν, διαχειρίστηκε πάνω από 400 αιτήματα μέσω της υπηρεσίας Front Office που λειτουργεί στον Οργανισμό από χώρες όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΗΑΕ, Κατάρ, Σ. Αραβία, Γερμανία, Γαλλία στους τομείς: τουρισμός και ακίνητα, τεχνολογία, τρόφιμα και αγροτική παραγωγή, ενέργεια και υποδομές.

Υπενθυμίζεται ότι το Front Office είναι μια λειτουργία, η οποία κάποιος μπορεί να απευθυνθεί για να ρωτήσει διευκρίνιση για κάποιο νόμο ή να ζητήσει γενικές πληροφορίες για την Ελλάδα ή για κάποιον συγκεκριμένο κλάδο.

Η Μονάδα Προσέλκυσης Επενδύσεων του Enterprise Greece πραγματοποίησε σειρά αποστολών στο εξωτερικό με σκοπό την προώθηση της επενδυτικής πρότασης της χώρας και την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών σε τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα στους τομείς: τουρισμό και ακίνητα, αγροτική παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων, τεχνολογία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξαγωγική μεταποίηση.

Επίσης, υποδέχτηκε αντιπροσωπείες από επιχειρήσεις και φορείς του εξωτερικού, κυρίως από Κίνα, Ρωσία, Σκανδιναβία και Αραβικές χώρες αλλά και της εγχώριας αγοράς, τις οποίες ενημέρωσε για το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες.

Διοργανώθηκαν εννέα αποστολές σε χώρες BRICS, Αραβικής χερσονήσου, ΕΕ και στην Ελβετία, όπου υπήρξαν επαφές με πάνω από 300 διεθνείς επενδυτές με ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των εκθέσεων, η συμμετοχή των Ελλήνων εκθετών ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με το 2014 κατά τουλάχιστον 20% και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή για το 2016.

Τέλος, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να ολοκληρωθούν με επιτυχία όλες οι προγραμματισμένες δράσεις προβολής και προώθησης στις οποίες θα συμμετέχουν και θα ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους 600 περίπου εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικές μεγάλες επενδύσεις ξένων εταιρειών στην Ελλάδα το 2015
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου του έδωσε και στοιχεία του Enterprise Greece με ενδεικτικές μεγάλες επενδύσεις ξένων εταιρειών στην Ελλάδα το 2015 και με συνολικό ύψος επενδύσεων άνω του 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής:

– Η BC Partners (Ηνωμένο Βασίλειο) με 500 εκ. ευρώ για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της φαρμακευτικής Pharmathen

– Οι επενδυτικές εταιρείες Anchorage Capital Group LLC & Mount Kellett Capital LLC (ΗΠΑ) με επενδυτικό πρόγραμμα 300 εκατ. ευρώ στην WIND Hellas, στις τηλεπικοινωνίες

– H Doha Properties (Κατάρ) με επενδύσεις 125 εκ. ευρώ για αγορά ακινήτων στην χώρα μας

– Η Deutsche Telecom (Γερμανία) με επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ στην OTE TV, στις τηλεπικοινωνίες

– Η Fairfax (Καναδάς) μέσω της Grivalia Properties, 60 εκατ. ευρώ για αγορά ακινήτων της ΜΑΚΡΟ

– Εξαγορά ξενοδοχείου στην Χαλκιδική από Ρώσους επενδυτές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.