Quantcast
Έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ στα Σκόπια - Προσεκτικός ο Ζάεφ, απρόσεκτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ στα Σκόπια – Προσεκτικός ο Ζάεφ, απρόσεκτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Και επίσημα είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ η πΓΜΔ.

Η σημαία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας παραδόθηκε στον πρωθυπουργόΖόραν Ζάεφ, ο οποίος με την σειρά του έδωσε το σύνθημα της έπαρσης στον ιστό μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης.

Η τελετή αποτέλεσε και την επίσημη πρώτη χρήσης της νέας ονομασίας καθώς από το στόμα του Ζόραν Ζάεφ ακούστηκε αρκετές φορές το “Βόρεια Μακεδονία”.

Δεν ήταν όμως το ίδιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφκσι, ο οποίος προσφώνησε την κ. Σεκερίνσκα, ως υπουργό Αμύνης της Μακεδονίας, ενώ για ύμνο της Μακεδονίας μίλησε και πριν από την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Εν τω μεταξύ με ρυθμούς εξπρές προχωρά η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, από τα κράτη μέλη του. Μετά την Ελλάδα , ήδη έχει κυρωθεί από την Αλβανία και την Σλοβενία.

Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται πως έχει ακόμα αρκετό δρόμο, καθώς στη συνέχεια οι δύο χώρες θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος.

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.



Πηγή: ANT1

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.