Quantcast
Επέκταση του «κόφτη» το 2019 για να επέλθει συμφωνία - enikonomia.gr
share

Επέκταση του «κόφτη» το 2019 για να επέλθει συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» κατά ένα έτος θα νομοθετήσει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αυτό κατέστησε σαφές χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε, πως αυτή η υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει για να καμφθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ, προϋποθέτει να έχουν συμφωνηθεί όλα τα ανοικτά ζητήματα, δηλαδή να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα», ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.

«Είμαστε διατεθειμένοι, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα, δηλαδή και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, να συζητήσουμε έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις που έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, σπεύδοντας ωστόσο να υπογραμμίσει, πως αυτός ο κόφτης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί στο μέλλον: «Αυτός ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης δεν θα υπάρξει κανένας λόγος να εφαρμοστεί καθώς η γνώμη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά όσο και οι ίδιοι οι αριθμοί της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι δεν τον επιβάλουν».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο, πως η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει νέα μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Όπως διευκρίνησε, αυτό το οποίο συζητά η κυβέρνηση «είναι η επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για ένα και μόνο χρόνο, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα».

Όπως είπε το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια τέτοια κίνηση, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των συνομιλιών τις επόμενες τρεις ημέρες, δηλαδή και από το τι θα γίνει στο Eurgroup της Πέμπτης.

Όπως κατέστησε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επέκταση του κόφτη για ένα έτος: «Ο δημοσιονομικός διορθωτής ισχύει μέχρι το 2018. Εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία τότε η επέκταση αυτή προφανώς θα πρέπει να νομοθετηθεί».

Θέλοντας ωστόσο να τονίσει πως αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα και νέα μέτρα, υπενθύμισε πως και στον «κόφτη» που ισχύει σήμερα, ο μηχανισμός δεν ενεργοποιείται αυτόματα: «Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, ο δημοσιονομικός διορθωτής ο οποίος ισχύει, περιλαμβάνει δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο της διαβούλευσης του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς, έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι κάλυψης του ενδεχόμενου κενού και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης, περνάμε στο δεύτερο στάδιο που είναι το στάδιο της αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Τίποτε δηλαδή διαφορετικό από ό,τι ισχύει σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνηθεί. Και τούτο για μόνο έναν χρόνο».

Πολιτικά, η κυβέρνηση γνωρίζει πως ο κόφτης θα είναι δύσκολο να περάσει στην Κ.Ο. και την κοινή γνώμη, χωρίς ανταλλάγματα. Γι’ αυτό ζητάει τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό ωστόσο η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες δεν θέλουν να το συζητήσουν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, οι αποφάσεις γι’ αυτά παραπέμπονται για τότε.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση, παρά τα όσα λέει για συνολική πολιτική συμφωνία, είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει και σε αυτό το πεδίο για να κλείσει η αξιολόγηση, δηλαδή να μην αποφασιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά να περιγράφεται η απόδοσή τους εμμέσως από το συνολικό πλαίσιο.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του κ. Τζανακόπουλου σε μια «συζήτηση, η οποία εξελίσσεται, στο «τι σημαίνει πρωτογενή πλεονάσματα για μεσοπρόθεσμο χρόνο» και στο «ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «από το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, μπορεί να βρει πάρα πολύ εύκολα και ποια είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που χρειάζονται, έτσι ώστε με τα συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα το ελληνικό χρέος να παραμένει βιώσιμο».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.