Quantcast
Επί τάπητος οι συλλογικές συμβάσεις στη ναυτιλία - enikonomia.gr
share

Επί τάπητος οι συλλογικές συμβάσεις στη ναυτιλία

δημοσιεύτηκε:

Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και η κυβέρνηση, μέσω δηλώσεων του προέδρου η πρώτη και του υπουργού Ναυτιλίας η δεύτερη, εκπέμπουν σαφές μήνυμα πως μπορεί και πρέπει να υπογραφούν νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους ναυτικούς και ειδικότερα για τα πληρώματα.

Όμως αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) που εκπροσωπεί τα ναυτεργατικά σωματεία. Αλλά το διακύβευμα είναι δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, που σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ μπορούν να ανοίξουν για νέους Ελληνες, ειδικά ανέργους, που επιθυμούν να απασχοληθούν στην ποντοπόρο.

Η Ενωση Εφοπλιστών έχει ουσιαστικά «καθίσει στο τραπέζι», σχολιάζουν κύκλοι της Ακτής Μιαούλη, αφού μιλάει για συλλογικές και όχι ατομικές συμβάσεις, αλλά με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Ο υπουργός Ναυτιλίας «χαιρέτισε» τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΕ: «Ρεαλισμός, ανταγωνιστικότητα και ελληνική ναυτοσύνη μπορούν και πρέπει να μην είναι στόχοι αντιτιθέμενοι», ανέφερε ο Θ. Δρίτσας, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου της ΕΕΕ Θ. Βενιάμη, ότι η «ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία έχει αποδεδειγμένα τη δυναμική να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας» και πως «προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι η συμφωνία νέων ρεαλιστικών όρων, οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας».

Η επίκληση του ρεαλισμού παραπέμπει, σύμφωνα με την Καθημερινή, στα επίπεδα αμοιβών των πληρωμάτων των συμβάσεων για τη ναυτική εργασία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) ως σημείο εκκίνησης για τους νέους ανειδίκευτους ναυτικούς. Ομως ο πρόεδρος της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, κληθείς να σχολιάσει δημοσίως αυτόν τον διάλογο, ανέφερε ότι «θέλουν να κάνουν τον Ελληνα εργαζόμενο, Φιλιππινέζο», ενώ διερωτήθηκε «πώς θα βρεθούν 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν το καταλαβαίνω. Θα τους κάνουμε όλους ναυτικούς;».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζεται ότι στην περίπτωση που όλοι οι αξιωματικοί, καθώς και δύο ναυτικοί κατώτερου πληρώματος υψηλότερης ειδίκευσης στα ελληνόκτητα πλοία ξένης σημαίας αντικατασταθούν από Ελληνες, στην ελληνική οικονομία θα δημιουργούνταν αρχικά περίπου 32,5 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα παράγουν εισόδημα της τάξης των 997 εκατ. ετησίως.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.