Quantcast
Επίδομα ανεργίας: Τέσσερα σενάρια για να φτάσει στα 1200 ευρώ - enikonomia.gr
share

Επίδομα ανεργίας: Τέσσερα σενάρια για να φτάσει στα 1200 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας έως το 70% του μισθού των εργαζομένων και σύνδεσή του με τα έτη ασφάλισης εξετάζουν το υπουργείο Εργασίας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερο Τύπου η σύνδεση του επιδόματος με τον μισθό θα έχει δύο πλαφόν, ένα ανώτατο ως τα 1.100 με 1.200 ευρώ (για 3 ή 4 μήνες) και ένα κατώτατο που είναι το βασικό επίδομα όπως ισχύει κάθε φορά και σήμερα είναι 479 ευρώ το μήνα.

Η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2024, αρχικά με πιλοτικό στάδιο για ένα τρίμηνο ή εξάμηνο και στη συνέχεια (προς το τέλος του έτους) με καθολική εφαρμογή των αλλαγών για το σύνολο των ανέργων. Στο σχεδιασμό του νέου επιδόματος ετοιμάζει συμμετέχουν συμβουλευτικά και εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ.

Αρμόδιο στέλεχος που ρωτήθηκε από τον «Ε.Τ» για το νέο επίδομα ανεργίας απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε μείωσή του, ενώ στην ερώτηση αν στα εξεταζόμενα σενάρια είναι και ο διπλασιασμός της διάρκειας καταβολής του, με προϋποθέσεις, απάντησε ότι «είναι πιθανό».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου τέσσερα σενάρια εξετάζονται για το νέο επίδομα ανεργίας.

  • Αποσύνδεση του επιδόματος ανεργίας από τον κατώτατο μισθό για συγκεκριμένες κατηγορίες και σύνδεσή του με τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων σε ποσοστά μεταξύ 55% και 70%.
  • Αύξηση της διάρκειας καταβολής του επιδόματος έως τους 24 μήνες με κριτήριο τα έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών υπέρ ανεργίας. Το ποσό θα ξεκινά από ψηλά π.χ. 70% του μισθού για τους πρώτους 3 ή 4 μήνες και θα κατεβαίνει σταδιακά μέχρι το βασικό επίδομα.
  • Θέσπιση της υποχρέωσης των ανέργων να ενταχθούν ταυτόχρονα με την καταβολή του αυξημένου επιδόματος σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Η παρακολούθηση της κατάρτισης μπαίνει ως προϋπόθεση και για την καταβολή του αυξημένου επιδόματος.
  • Αλλαγή στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.