Quantcast
Γιατί επιμένουν στην κινητοποίηση οι φορείς ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα – Η απάντηση του Υπουργού Υγείας - enikonomia.gr
share

Γιατί επιμένουν στην κινητοποίηση οι φορείς ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα – Η απάντηση του Υπουργού Υγείας

δημοσιεύτηκε:

Στην κινητοποίηση  26 -28 Μαΐου επιμένουν  οι φορείς Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας  Υγείας (ΠΦΥ) του ιδιωτικού τομέα.

Όπως  αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «γίνονται ως διαμαρτυρία έναντι των άδικων περικοπών που υφίστανται κάθε μήνα στις πληρωμές τους από τον ΕΟΠΥΥ». Παράλληλα, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κάνοντας λόγο για «απειλές». Σημειώνουν ότι «τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στο δικαίωμα της αποχής και διαμαρτυρίας δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα όπως το δικό μας».

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα έχει προγραμματίσει σύσκεψη τη Δευτέρα 23 Μαΐου με την παρουσία του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες του κλάδου.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ αναφέρει ότι «τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, κλείνουν γιατί είναι κοντά στην καταστροφή. Έχουμε εκφράσει την αγανάκτησή μας παντοιοτρόπως στον υπουργό Υγείας, ο οποίος έχει παραδεχτεί την αδικία του μέτρου του claw back, πλην όμως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο συγκράτησης της δαπάνης και ενίσχυσης της ΠΦΥ για να μην υπάρχει το ληστρικό claw back. Συνέπεια αυτού είναι, μεγάλο μέρος των εξετάσεων του ελληνικού λαού να τις πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί. Έχουμε γίνει χορηγοί των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εδώ και 10 χρόνια».

Δήλωση του υπουργού Υγείας για τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν τα διαγνωστικά κέντρα

γιατροί

«Το πρόβλημα του claw back είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα, θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη. Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Απάντηση Συντονιστικού Οργάνου φορέων ΠΦΥ

γιατροί

«Δεν είμαστε αποκλειστικά συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πέραν της ιδιωτικής πελατείας που έχουν τα ιατρεία και οι μονάδες μας, έχουμε συμβάσεις με άλλα ασφαλιστικά ταμεία (όπως ΕΥΔΑΠ κλπ), καθώς και με ασφαλιστικές εταιρείες και θα απέχουμε από την παροχή υπηρεσιών υγείας καθολικά».

Επισημαίνει επίσης ότι «τα ιατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυιατρεία προσφέρουν ήδη ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, που διασφαλίζονται σε πολλά επίπεδα (βιοασφάλεια, προστασία από τις ακτινοβολίες, διαχείριση μολυσματικών αποβλήτων κλπ) από την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία. Με αυτές τις συμπεριφορές εξωθείτε τα ιατρεία μας, μικρά, μεσαία και μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυιατρεία που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα, στην οικονομική κατάρρευση, παραδίδοντας την υγεία του ελληνικού λαού σε νέες εξωχώριες εταιρείες που θα έρθουν να εφαρμόσουν μονοπωλιακές πρακτικές, αντίστοιχες με αυτές που διαφαίνεται ότι θέλει να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα το κλείσιμο όλων των υφισταμένων δομών ΠΦΥ». Το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ εκτιμά ότι θα υπάρξει «νέο κύμα φυγής ιατρών στο εξωτερικό».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.