Quantcast
Επιστολή Αρναουτάκη στον Σαμαρά για την αύξηση του ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

Επιστολή Αρναουτάκη στον Σαμαρά για την αύξηση του ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Την αντίθεσή του στη φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις, εκφράζει με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Την επιστολή κοινοποιεί παράλληλα στους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων: «Έχοντας συνεχή επαφή με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας καθώς ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας θα αποτελέσει ένα φοροεισπρακτικό μέσο που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και θα βάλει σε περιπέτειες τον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο. ‘Αλλωστε, προσθέτει, η αύξηση συντελεστών αποτελεί μια πρακτική η οποία όπως έχει αποδείξει η ιστορία σε αρκετές περιπτώσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση των φορολογικών εσόδων».

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης αναφέρεται αναλυτικά στις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η «σημαντικότερη επίπτωση, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα είναι ότι η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ μας εκθέτει ως χώρα και δημιουργεί για ακόμη μια φορά αρνητική εικόνα απέναντι στην διεθνή κοινή γνώμη».

Ακόμη, ο κ. Αρναουτάκης καλεί τον πρωθυπουργό να αποτρέψει κάθε τέτοιο σχεδιασμό και να απορρίψει κάθε σχετική πρόταση, από όπου και αν προέρχεται, με δεδομένο ότι το σύνολο της κρητικής οικονομίας εξαρτάται, άμεσα ή έμμεσα, σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό αλλά και μια ολόκληρη κοινωνία και οικονομία στηρίζεται στον συγκεκριμένο κλάδο.

«Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη συμφωνίας με τους δανειστές και την ανάγκη της χώρας να πορευτεί σε ασφαλές μονοπάτι την επόμενη μέρα. Αλλωστε, ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον είναι κάτι που έχουμε ανάγκη και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υπευθυνότητα που θα πρέπει να δείξουμε όλοι σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης. Αναφέρεται ακόμη στην καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας επισημαίνοντας πως για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη θετική τροχιά στην οποία έχει εισέλθει.

«Είναι σαφώς προτιμότερο η αύξηση των εσόδων να προέλθει από την αύξηση της κατανάλωσης, μέσω της σταθερής ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου» τονίζει ο κ.Αρναουτάκης και παράλληλα, εκτιμά ότι η ενδεχόμενη αύξηση θα δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας τόσο στις επιχειρήσεις του εσωτερικού όσο και στους εν δυνάμει επενδυτές από το εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι «εκπέμπει ένα μήνυμα ανασφάλειας όπου οι κανόνες του επιχειρηματικού παιχνιδιού αποδεικνύεται ότι μεταβάλλονται απροειδοποίητα από το κράτος».

Καταλήγοντας, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Κρήτης τονίζει ότι «με γνώμονα το κοινό καλό και το συμφέρον της χώρας ας αποδείξουμε όλοι μαζί ότι στηρίζουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας έμπρακτα, με στόχο την έξοδο μας από την κρίση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.