Quantcast
Επίθεση Μητσοτάκη κατά Τσίπρα-τρόικας: Υπερφορολογήθηκε η μεσαία τάξη με την ανοχή των δανειστών - enikonomia.gr
share

Επίθεση Μητσοτάκη κατά Τσίπρα-τρόικας: Υπερφορολογήθηκε η μεσαία τάξη με την ανοχή των δανειστών

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και στην τρόικα επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη με την ανοχή των δανειστών.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ.

● Η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα του λαϊκίστικου κύματος που χτύπησε την Ευρώπη. Έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την εκλογή μιας Κυβέρνησης που έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Στο τέλος του 2014, έπειτα από μια βαθιά ύφεση έξι ετών, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Είχε κατορθώσει να επιτύχει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Η οικονομία αναπτυσσόταν ξανά και η πρόβλεψη ήταν ότι το 2015 η Ελλάδα, όχι μόνο θα έβγαινε από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά ότι θα πετύχαινε και αύξηση του Α.Ε.Π. της κατά 2,9%. Δυστυχώς, αυτή η θετική προοπτική ανατράπηκε από την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί για ανάπτυξη το 2015, βιώσαμε ύφεση 0,7%. Και αντί για έξοδο από το Πρόγραμμα, καταλήξαμε να υπογράφουμε ένα νέο τριετές Πρόγραμμα.

● Η μετάβαση από το λαϊκισμό στον πραγματισμό απαιτεί πολύ περισσότερα από μια δήλωση προθέσεων. Απαιτεί ένα σχέδιο δράσης, την ιδιοκτησία της νέας πολιτικής ατζέντας, πίστη αλλά και ικανότητες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει ώθηση σε τίποτα από τα παραπάνω. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δις ευρώ. Έχουμε υποφέρει αχρείαστο πόνο για τρία επιπλέον χρόνια. Το Α.Ε.Π. μας έπρεπε να έχει φτάσει τα 209 δις ευρώ έως το τέλος του έτους. Μετά βίας θα φτάσει τα 180 δις ευρώ.

● Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο βάρος στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αφήσει άθικτο το Δημόσιο τομέα. Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή, που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή.

● Πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπει ένα οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας και να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη. Σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι χαμηλή, δεν πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια συνήθη προσέγγιση. Για αυτό το λόγο το σχέδιό μας είναι τολμηρό και φιλόδοξο, τόσο όσον αφορά στις αλλαγές στο Κόμμα μας όσο και αναφορικά με την παρουσίαση στους Έλληνες πολίτες ενός ξεκάθαρου σχεδίου για το μέλλον. Δεν μπορείς να πολεμήσεις το λαϊκισμό με περισσότερο λαϊκισμό. Πρέπει να πεις στον κόσμο την αλήθεια. Ταυτόχρονα, πρέπει να δείξεις ότι έχεις διδαχθεί από τα λάθη σου, να φέρεις νέα και ταλαντούχα στελέχη και να παρουσιάσεις ένα ανανεωμένο πρόσωπο σε ένα κουρασμένο και συχνά κυνικό εκλογικό σώμα. Όμως, το πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει να μιλήσεις στους ανθρώπους για τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και να τους πείσεις ότι θα κάνεις την καθημερινότητά τους καλύτερη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη μείωση του φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης, για την βελτίωση της εκπαίδευσης, για την ασφάλεια στις γειτονιές και για την εξασφάλιση σε όσους έχουν ανάγκη ενός προστατευτικού κοινωνικού διχτυού. Το σχέδιό μας αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα. Θα έλεγα ότι είμαστε το μόνο πολιτικό Κόμμα στην Ελλάδα που διαθέτει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την εποχή μετά το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

● Για πολλά χρόνια οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάζονταν στους Έλληνες πολίτες ως αναγκαίο κακό. Ως το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να λάβουμε την επόμενη δόση του Προγράμματος. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι για την πλειονότητα των Ελλάδα η λέξη μεταρρύθμιση συνδέεται με αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων. Αλλά, οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα και η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μου είναι να αποκαταστήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια λειτουργική δημόσια διοίκηση. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να αναλάβω την πλήρη ιδιοκτησία μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

● Ο στόχος μου είναι ξεκάθαρος. Κάτω από την ηγεσία μας, η Ελλάδα θα πάψει να είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρώπης. Είμαστε δεσμευμένοι να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται σε νέο μομέντουμ. Πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές που θα ενδυναμώσουν την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Η τραπεζική ένωση απαιτείται να ολοκληρωθεί, ενισχυμένη με ένα κοινό σχέδιο ευρωπαϊκής ασφάλειας καταθέσεων. Και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Στο μέλλον, πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να λύνουμε τα δικά μας προβλήματα.

● Οραματίζομαι μια Ελλάδα που θα διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινή αμυντική πολιτική και σημείωσα με μεγάλο ενδιαφέρον την αναφορά του Προέδρου Γιουνκέρ στο Μόνιμο Μηχανισμό Ασφαλείας και Συνεργασίας ως την «ωραία κοιμωμένη» της Συνθήκης της Λισαβόνας. Δεύτερον, μετανάστευση και κοινή διαχείριση των συνόρων. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστροφα. Η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή πολιτική ασύλου για να αποφύγει τις αγορές ασύλου. Χρειάζεται πιο αποδοτικές πολιτικές επαναπατρισμού. Επίσης, χρειάζεται να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης. Και φοβάμαι ότι σε αυτό το μέτωπο, τα εθνικά συμφέροντα σε συγκεκριμένη κράτη – μέλη έχουν συγκρουστεί με τα κοινά μας συμφέροντα ως Ένωση. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Η κατανομή των βαρών είναι αναγκαία για να δείξουμε επί της αρχής ότι στεκόμαστε ενωμένοι όταν αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι το γεγονός ότι τα νησιά μας μετατρέπονται σε μόνιμους καταυλισμούς προσφύγων με τους αριθμούς των μεταναστών και των προσφύγων να ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητά τους.

● Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία μία κυβέρνηση λαϊκιστών. Παρ’ όλα αυτά το εκκρεμές μετατοπίζεται πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα αποδείξουμε ότι η πολιτική που βασίζεται στην αλήθεια, τη λογική και τη μετριοπάθεια θα επικρατήσει ξανά. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά τα τελευταία οκτώ χρόνια και έχει αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια με αξιοπρέπεια. Αλλά δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες για την επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη φροντίζοντας παράλληλα να μην μένει κανείς πίσω. Το χρωστάμε στις 400.000 νέων Ελλήνων που εγκατέλειψαν την χώρα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Θα οικοδομήσουμε μία ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μία ισχυρή Ευρώπη. Όλοι όσοι μετέχουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα έχουν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και δεν αξίζει να αποτύχουμε. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.