Quantcast
Επιβραδύνθηκε η πτώση στην ελληνική μεταποίηση τον Μάιο - enikonomia.gr
share

Επιβραδύνθηκε η πτώση στην ελληνική μεταποίηση τον Μάιο

δημοσιεύτηκε:

Οι συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα συνέχισαν να επιδεινώνονται τον Μάιο, με τα τελευταία στοιχεία του Markit να δείχνουν περαιτέρω –αν και βραδύτερη- πτώση της παραγωγής, με τις νέες παραγγελίες να κινούνται πτωτικά για ένατο συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) διαμορφώθηκε στο 48 τον Μάιο, από 46,5 τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία του Markit έδειξαν επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου μεταποίησης, με τις τιμές αγοράς να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών και τους χρόνους παράδοσης να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επιδείνωση των τελευταίων 16 μηνών.

Η παραγωγή στα εργοστάσια μειώθηκε για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, ωστόσο ο ρυθμός της πτώσης ήταν πιο περιορισμένος σε σχέση με τον Απρίλιο. Τις χειρότερες επιδόσεις εμφάνισε ο τομέας των επενδυτικών αγαθών, όπως και ο τομέας των ενδιάμεσων αγαθών.

Οι εταιρείες απέδωσαν την μείωση της παραγωγής στην πτώση των νέων παραγγελιών, λόγω της αβεβαιότητας και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν σημαντικά.

Η πτώση στις νέες παραγγελίες, σε γενικές γραμμές σημαίνει πως οι εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν τις ανεκτέλεστες παραγγελίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική μείωση του ανεκτέλεστου υπολοίπου.

Σύμφωνα με την έρευνα του Markit, λόγω της έλλειψης πίεσης για νέες παραγγελίες, οι κατασκευαστές προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού τους για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, ενώ παρά τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ο χρόνος παράδοσης αυξήθηκε.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο οικονομολόγος του Markit, Phil Smith, ανέφερε πως «ο PMI μεταποίησης συνεχίζει να δείχνει πτώση στην ελληνική οικονομία. Ο Μάιος ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας που ο PΜΙ παραμένει κάτω από το 50, αν και ο ρυθμός της πτώσης επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Απρίλιο.

Τη αποδυνάμωση του ευρώ αυξάνει το κόστος όμως οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν όφελος από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με την αβεβαιότητα που κρέμεται πάνω από τη χώρα να πνίγει τη ζήτηση.

Σε γενικές γραμμές, οι έλληνες κατασκευαστές νοιώθουν την πίεση σε όλα τα μέτωπα και ως αποτέλεσμα καταφεύγουν και πάλι στις περικοπές, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο».

 

Πηγή: AΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.