Quantcast
«Επιχείρηση» παράκαμψης των απαιτήσεων και εκταμίευσης της δόσης - enikonomia.gr
share

«Επιχείρηση» παράκαμψης των απαιτήσεων και εκταμίευσης της δόσης

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου  Δασόπουλου

 

Την τακτική της «σταδιακής» συμφωνίας η οποία θα οδηγήσει και στην… σταδιακή εκταμίευση της δόσης των 7,3 δις ευρώ και – κυρίως – την επαναφορά από την ΕΚΤ της παρέκκλισης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα στοχεύει ξανά η Αθήνα επιχειρώντας να παρακάμψει το «όλα και τώρα των δανειστών».

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι οι απόλυτες «κόκκινες γραμμές» είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, τομείς στους οποίους η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να πάρει και νέα υφεσιακά μέτρα αλλά θέλει να αναλάβει – αν όχι να καταργήσει τελείως περικοπές οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί και θα έπρεπε να ισχύουν από την αρχή του χρόνου.

Επιχειρώντας να παρακάμψει τις απαιτήσεις των δανειστών στα θέματα αυτά το ΥΠΟΙΚ θα επιχειρήσει την σταδιακή συμφωνία αφήνοντας τα θέματα αυτά για το τέλος.

Μάλιστα εκτιμούν ότι θα έχουν συμμάχους στο θέμα το πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αλλά και το πρόεδρο του Eurogroup κ. Γκερούντ ΝταΪσλεμπλούμ.

Ο τελευταίος θέλει να αντιμετωπίσει το διεκδικητή της θέση του επικεφαλή του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης Ισπανό υπουργό Οικονομικών κ Λουίς ντε Γκίντος με συμφωνία για την Ελλάδα στο χέρι.

Έτσι, ενώ το ΥΠΟΙΚ φαίνεται να έχει παγώσει την διαδικασία των συνομιλιών με την Ομάδα των Βρυξελλών εδώ και μια εβδομάδα φαίνεται ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς για μια τέτοια λύση.

Τα αρμόδια υπουργεία με σημείο αναφοράς το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζουν την τελική πρόταση που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με την Ομάδα των Βρυξελλών αλλά σταδιακά και θεματικό επίπεδο όπως συμφωνήθηκε και κατά την συνάντηση του υπουργού οικονομικών με την εκτελεστική διευθύντρια κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Το τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ξανά ο φάκελος των αποκρατικοποιήσεων. Μετά την ολοκλήρωση τα ης αποκρατικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, την παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος και την πώληση μέχρι και του 67% του ΟΛΠ φαίνεται τώρα ότι θα προχωρήσει και η παραχώρηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και ίσως – αν βρεθεί λύση στην δικαστική εμπλοκή – και ο Αστέρας Βουλιαγμένης.

Ισχυρό σημείο της ελληνικής πρότασης αναμένεται να είναι το δημοσιονομικό αφού το ΥΠΟΙΚ προτείνει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ με μέτρα που μπορούν να το φτάσουν έως και το 3,9% του ΑΕΠ.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες συζητούνται και νέα μέτρα που μπορούν αυξήσουν τα δημόσια έσοδα από τα 6,1 δις ευρώ που υπολόγιζε η προηγούμενη πρόταση κοντά στα 7 δις ευρώ.

Στο τραπέζι είναι επίσης και μια μετριασμένη αύξηση του ΦΠΑ καθώς η αύξηση του συντελεστή σε κάποια ιδιαίτερα τουροστικά νησιά δεν έχει αποκλειστεί.

Από το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται αν υπάρξουν συμφωνίες σε δύο τρία βασικά θέματα η συζήτηση για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει χωρίς χρονική πίεση μετά τον Ιούνιο στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της επόμενης μέρας για την Ελλάδα.

 

Χαμηλές προσδοκίες

Με αυτά τα δεδομένα Αθήνα και Βρυξέλλες διατηρούν χαμηλές προσδοκίες για την έκβαση του Euro Working Group το οποίο θα ξεκινήσει σήμερα στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθεί αύριο μεταθέτοντας κάθε ουσιαστικό αποτέλεσμα στην διαπραγμάτευση για προγραμματισμένη άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 του μήνα στην Ρίγα της Λετονίας.

Άλλωστε η συγκυρία στην οποία γίνεται η συνεδρίαση της ομάδα των τεχνοκρατών κάθε άλλο παρά ευνοϊκή μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η Κομισιόν έσπευσε από χθες να εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Μόσχα.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ψυχρότητα με την οποία είχαν υποδεχθεί την τελευταία ελληνική πρόταση οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα απέκλειε την θετική έκβαση κάθε συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα γέφυρα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.