Quantcast
Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Τα ευρήματα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία - enikonomia.gr
share

Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Τα ευρήματα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

δημοσιεύτηκε:

Ο θεσμός της οικογένειας είναι το θέμα της πρώτης έρευνας της ΚΑΠΑ Research που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 σε δείγμα 917 ατόμων και σε 13 περιφέρειες της  χώρας. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα από μια σειρά ερευνών αξιολόγησης των σημαντικότερων θεσμών της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το «πόσο εμπιστεύεστε τον θεσμό της οικογένειας» το 89% απαντάει πολύ και αρκετά (58% και 31% αντίστοιχα) και το 10% λίγο ή καθόλου.

Μικρότερη σημασία έχει η οικογένεια σήμερα σε σχέση με 30 χρόνια πριν, καθώς αυτό απαντά το 42%. Ένα 40% απαντά την ίδια σημασία και ένα 17% μεγαλύτερη σημασία.

Το 56% απάντησε ότι η Ελλάδα είναι ένα καλό μέρος ή μάλλον ένα καλό μέρος για τη δημιουργία οικογένειας, το 26% απάντησε ότι είναι κακό ή μάλλον κακό μέρος και το 18% ούτε καλό ούτε κακό μέρος.

Κομμάτι της έρευνας εστίασε και στις νέες μορφές οικογένειας. Το 43% του δείγματος δηλώνει ότι είναι σίγουρα αποδεκτό ή μάλλον αποδεκτό ένα ομόφυλο ζευγάρι που έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και μεγαλώνει ένα ή περισσότερα παιδιά, το 40% δηλώνει σίγουρα μη αποδεκτό και το 15% μάλλον μη αποδεκτό.

Για ένα ομόφυλο ζευγάρι που μεγαλώνει ένα ή περισσότερα παιδιά χωρίς σύμφωνο συμβίωσης το 38% δηλώνει σίγουρα αποδεκτό ή μάλλον αποδεκτό, το 15% μάλλον μη αποδεκτό και το 43% σίγουρα μη αποδεκτό.

Για έναν ανοιχτό γάμο όπου οι δύο σύζυγοι έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν να έχουν σχέσεις και με άλλα άτομα, το 35% δηλώνει σίγουρα αποδεκτό ή μάλλον αποδεκτό, το 22% μάλλον μη αποδεκτό και το 38% σίγουρα μη αποδεκτό.

Για έναν άνδρα και μια γυναίκα που ζουν μαζί και έχουν παιδιά – είτε μαζί είτε από προηγούμενους γάμους/ σχέσεις, το 95% δηλώνει σίγουρα αποδεκτό ή μάλλον αποδεκτό.

Για έναν άνδρα και μια γυναίκα που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν παιδιά το 94% δηλώνει σίγουρα ή μάλλον αποδεκτό.

Ένα παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι με ένα ή περισσότερα παιδιά το 93% δηλώνει σίγουρα και μάλλον αποδεκτό.

Το 50% δηλώνουν υπέρ ή μάλλον υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και 47% κατά ή μάλλον κατά.

Για την υιοθεσία παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια το 34% είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ και το 62% κατά ή μάλλον κατά.

Η έρευνα εξετάζει και το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Το 58% δηλώνει ότι δεν έχει πέσει θύμα βίας στο οικογενειακό περιβάλλον και το 41% απάντησε «ναι».

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.