Quantcast
'Ερευνα: 77.608 Θεσσαλοί δήλωσαν πως ζουν με 166,6 ευρώ το μήνα! - enikonomia.gr
share

‘Ερευνα: 77.608 Θεσσαλοί δήλωσαν πως ζουν με 166,6 ευρώ το μήνα!

δημοσιεύτηκε:

Τραγικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την καταπολέμηση της φτώχειας καθώς αποδείχθηκε πως 77.608 Θεσσαλοί δήλωσαν εισόδημα κάτω από 2.000 ευρώ ετησίως το οποίο «μεταφράζεται» σε 166,6 ευρώ κάθε μήνα!

Ειδικότερα το αντικείμενο της μελέτης είναι ο προσδιορισμός των ευπαθών ομάδων (άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα άτομα, κ.α.) οι οποίες αποτελούν τους κύριους δυνητικούς «ωφελούμενους» των παρεμβάσεων και των δράσεων του συγκεκριμένου θεματικού στόχου.

Από το σύνολο των 77.608 Θεσσαλών που δήλωσαν εισόδημα κάτω από 2.000 ευρώ ετησίως οι 35.059 είναι κάτοικοι Λάρισας, οι 13.892 μένουν στα Τρίκαλα ενώ οι υπόλοιποι 13.088 είναι κάτοικοι Καρδίτσας.

Επίσης στη μελέτη καταγράφονται έντονα φαινόμενα έξαρσης κοινωνικού διαχωρισμού και φτώχειας ανά δήμο και στις πρώτε θέσεις της σχετικής λίστας βρέθηκαν οι δήμοι Λάρισας, Σοφάδων και Καρδίτας και ακολουθούν ο Βόλος, η Ελασσόνα, η Φαρκαδόνα και ο Τύρναβος.

Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ 2014-2020) η Περιφέρεια  θα αντλήσει 88 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

Όσον αφορά την κατανάλωση αγαθών η έρευνα έδειξε πως το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα θέρμανσης, το 49%  ανέφερε ότι δεν διαθέτει έγχρωμη τηλεόραση, το 40% επισήμανε ότι δεν έχει πλυντήριο ρούχων και το 32% ερωτηθέντων επισήμανε ότι  δεν είναι κάτοχος γραμμής τηλεφώνου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των πολιτών της Περιφέρειας για το πώς κρίνουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από την κατάσταση φτώχειας με το 45% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι θα το πετύχει μέσα από την εύρεση εργασίας, το 31% πως μπορεί να επιβιώσει με την παροχή βοήθειας από το κράτος, ενώ το 24% εκτιμά πως μπορεί να έχει τα προς το ζην με την παροχή βοήθειας και στήριξης από τις τοπικές κοινωνικές δομές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.