Quantcast
Εργασιακά: Τι αλλάζει με τις απεργίες στις ΔΕΚΟ - enikonomia.gr
share

Εργασιακά: Τι αλλάζει με τις απεργίες στις ΔΕΚΟ

δημοσιεύτηκε:

Το 1/3 του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων κάθε επιχείρησης θα πρέπει να εργάζεται ως προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση απεργίας. Αυτό αναφέρεται σε σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας το οποίο φέρνει τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να κατατεθεί εντός του Μαΐου στη Βουλή. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, στις προωθούμενες διατάξεις θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για υποχρέωση από τη συνδικαλιστική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την κήρυξη της απεργίας, να προβλέπει την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας της τάξης του 1/3 του υφιστάμενου προσωπικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόβλεψη αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Στο ίδιο κεφάλαιο, θα υπάρχουν διατάξεις που αφορούν την προϋπόθεση απογραφής των οργανώσεων στο ήδη νομοθετημένο γενικό μητρώο του υπουργείου Εργασίας, για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, την απαγόρευση των καταλήψεων σε χώρους και εισόδους επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και της άσκησης ψυχολογικής ή σωματικής βίας, καθώς και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, κυρίως σε περιπτώσεις σωματείων που δεν είναι τα αντιπροσωπευτικότερα σε μια επιχείρηση.
Επιπλέον, με σειρά άρθρων στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που ήδη, αν και δεν έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εντάσεις μεταξύ κυρίως της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέπεται η ενίσχυση του μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων με νέες υποχρεώσεις από πλευράς των συνδικάτων, όπως η συχνή επικαιροποίησή του, η καταχώριση ψηφιακών βιβλίων αλλά και των πρακτικών συνεδριάσεων ή των δημόσιων γενικών συνελεύσεων κ.λπ.
Οι συνεδριάσεις
Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, των αρχαιρεσιών και των γενικών συνελεύσεων.
Ορίζεται η υποχρέωση του εργοδότη να μεριμνήσει ώστε να δημιουργήσει έναν «ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων», όπου θα μπορούν τα σωματεία να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τα μέλη τους για τις αποφάσεις τους.
Περιορίζονται οι συνδικαλιστικές άδειες σε μη αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που ενδέχεται να υπάρχουν σε μια επιχείρηση.
Καθιερώνεται η υποχρέωση ενημέρωσης του εργοδότη μια εβδομάδα πριν από τη λήψη της συνδικαλιστικής άδειας και για έκτακτες περιστάσεις 48 ώρες πριν.
Ειδικά βέβαια στην περίπτωση προκήρυξης απεργιών, παραμένει η υποχρέωση προειδοποίησης του εργοδότη 24 ώρες πριν από την έναρξη αυτής.
Προβλέπεται η υποχρέωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης να διευκολύνει την ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία. Αναλυτικά, η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει την απεργία οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν σε αυτή, να προσέρχονται ελεύθερα, να αποχωρούν ανεμπόδιστα και να παρέχουν εργασία χωρίς άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας από οποιονδήποτε. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρεμπόδιση, αλλά και σε περίπτωση κατάληψης των χώρων εργασίας, μπορεί να διακοπεί η απεργία με απόφαση του δικαστηρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η απεργία πρέπει να επαναπροκηρυχθεί από την αρχή.
Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, δεν αλλάζει η πρόβλεψη για υποχρέωση συμμετοχής του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη αποφάσεων στα σωματεία, μεταξύ των οποίων και η λήψη απόφασης για απεργία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.