Quantcast
ΕΣΕΕ: 75.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο εμπόριο την περίοδο της κρίσης - enikonomia.gr
share

ΕΣΕΕ: 75.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο εμπόριο την περίοδο της κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στο εμπόριο την περίοδο της κρίσης με το συνολικό αριθμό να έχει υποχωρήσει φέτος σε  364.473 εργαζόμενους που αντιστοιχούν στα επίπεδα του 2002.

Από την φετινή ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, προκύπτει ότι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της κρίσης και από το 4,5% το 2008 έχει φτάσει στο 8,4% σήμερα.

Συνολικά πάνω από 52.000 εργαζόμενοι απασχολούνται μέσω μορφών μερικής απασχόλησης στον εμπορικό τομέα και στη συντριπτική τους πλειονότητα (70%) είναι νέοι και γυναίκες.

Αντίθετα η εργασία περιορισμένου χρόνου έχει υποχωρήσει πλέον στο 7,1% όταν στο σύνολο των μισθωτών στη μη αγροτική απασχόληση οι συμβάσεις περιορισμένου χρόνου ξεπερνούν ως ποσοστό το 11,6%.

Αντίστοιχα μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στην προσωρινή εργασία, ειδικά το 2014. Περίπου το 65% των μισθωτών με προσωρινή απασχόληση υποχρεώθηκε από τους εργοδότες να εργάζεται λίγες ώρες επειδή δεν μπόρεσε να βρει σταθερή εργασία, ενώ είναι ενδεικτικό πως μόνο το 2% των εργαζόμενων επέλεξαν οι ίδιοι αυτή τη μορφή εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μόλις το 2% των μισθωτών του εμπορίου εργάζεται επίσημα κατά μέσο όρο λιγότερο από 25 ώρες την εβδομάδα όταν την ίδια στιγμή το ποσοστό μερικής απασχόλησης των μισθωτών φτάνει το 11,8%.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.