Quantcast
ESM: Πιθανή η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

ESM: Πιθανή η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Όπως και ένα καλό κρασί, έτσι και το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να γίνει πιο ακριβό καθώς θα γερνά, αναφέρει το Bloomberg.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) χρεώνει μέχρι σήμερα την Ελλάδα περίπου 1% στα κεφάλαια που έχει εκταμιεύσει από το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Αύγουστο.

Το κόστος αυτό ωστόσο δεν είναι κλειδωμένο για ολόκληρη την διάρκεια του δανείου, όπως αναφέρει ο Christophe Frankel, οικονομικός διευθυντής του ESM σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Frankel.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό που χρεώνουμε σήμερα δεν θα είναι αυτό που θα χρεώνουμε αύριο και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ενδεχομένως να χρεώνουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια».

Η προοπτική ενός «πολύ διαφορετικού» επιτοκίου προσθέτει μια νέα διάσταση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αν δεν καταφέρει να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία και να μειώσει το χρέος πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κόστη δανεισμού στην Ευρώπη, οι προσπάθειες του να σταθεροποιήσει τη χώρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον εμπόδιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.