Quantcast
Εταιρείες επενδύσεων: Μισό δισ. ευρώ για αγορές ακινήτων - enikonomia.gr
share

Εταιρείες επενδύσεων: Μισό δισ. ευρώ για αγορές ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ έχουν ήδη συγκεντρώσει ή ετοιμάζονται να αντλήσουν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), προκειμένου να τα τοποθετήσουν στην εγχώρια αγορά ακινήτων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για την πλέον δυναμική κινητοποίηση του κλάδου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι ο καθοδικός κύκλος των τιμών οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, με αποτέλεσμα η χρονική συγκυρία να κρίνεται η πλέον ελκυστική για την εξασφάλιση των μέγιστων δυνατών μελλοντικών υπεραξιών.

Επιπλέον, οι εταιρείες προσδοκούν και σε ακόμα μία εξέλιξη, η οποία δύσκολα θα εμφανιστεί ξανά στο μέλλον. Ο λόγος για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, η οποία αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τις ΑΕΕΑΠ, που θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεκάδες επαγγελματικά ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Παράλληλα, η διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών του κλάδου έχει επιτρέψει την τοποθέτηση κεφαλαίων και σε άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα τουριστικά/ξενοδοχειακά, τα οικόπεδα και οι κατοικίες, όπου πλέον καταγράφονται οι πρώτες κινήσεις.

Ηδη, κατά το πρώτο δίμηνο του 2017, η Grivalia Properties έχει δραστηριοποιηθεί πολύ δυναμικά, έχοντας δαπανήσει περί τα 34 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, αποκτώντας δεκάδες καταστήματα και γραφειακούς χώρους. Στο τέλος του 2016, η εταιρεία διέθετε ρευστά διαθέσιμα 62 εκατ. ευρώ, ενώ εξασφάλισε και πρόσθετη ρευστότητα 50 εκατ. ευρώ μέσω σύναψης μακροπρόθεσμου δανείου με το IFC, μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χρυσικό, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η συγκεκριμένη συμφωνία χρηματοδότησης θα επιτρέψει την απόκτηση κι άλλων ακινήτων εντός Ελλάδας, ακόμα και χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών (τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών), τα οποία εν συνεχεία θα μπορέσουν να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να καταστούν έτσι ελκυστικότερα για τις επιχειρήσεις-χρήστες τους. Επίσης, η εισηγμένη συμφώνησε πρόσφατα με την Τράπεζα Πειραιώς για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επένδυση ανακατασκευής ακινήτου στον Πειραιά, από αποθήκες των παλαιών εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» σε σύγχρονο κτίριο γραφείων 10.500 τ.μ. Ποσό 10 εκατ. ευρώ θα αφορά τις εν λόγω εργασίες ανακατασκευής, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα αναχρηματοδοτήσουν το αρχικό ποσό της επένδυσης,

Αντίστοιχα, η διοίκηση της Εθνικής Πανγαίας, η οποία στο τέλος του 2016 διέθετε ρευστά διαθέσιμα της τάξεως των 40,5 εκατ. ευρώ, αναμένει τη θετική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξομάλυνση του πολιτικοοικονομικού σκηνικού, προκειμένου να προχωρήσει στην ειλημμένη, ήδη από το 2016, απόφαση αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ποσό που αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 300 εκατ. ευρώ. Πέραν της δεδομένης ρευστότητας που θα αποκτήσει και που δύναται να προσεγγίσει τα 350 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς σχεδόν καθόλου δανεισμό, η διοίκηση της εταιρείας θα επιτύχει και ακόμα έναν στόχο, που είναι η ενίσχυση της διασποράς του μετοχικού της κεφαλαίου. Η Πανγαία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από τη διαδικασία εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσδοκώντας τόσο στην απόκτηση χαρτοφυλακίων ακινήτων τραπεζών όσο και σε ακίνητα που θα πωλούνταν από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης.

Τις πρώτες προσθήκες νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό της, έπειτα από αρκετά χρόνια, δρομολογεί και η διοίκηση της Trastor ΑΕΕΑΠ, έχοντας ως «προίκα» συνολική ρευστότητα της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. Αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα, κατ’ αρχάς, της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η είσοδος του νέου στρατηγικού επενδυτή, της αμερικανικής Wert Red, θυγατρικής του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Varde Partners. Επίσης, επιπλέον 20 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα μέσω του νέου μακροπρόθεσμου δανείου που συνήφθη με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ υπάρχουν και 5 εκατ. ευρώ ως πρόσθετα ταμειακά διαθέσιμα.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.