Quantcast
Eurogroup προς Αθήνα: Τελειώστε την αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο - Εξάψαλμος για Eldorado - Στον αέρα η δόση - enikonomia.gr
share

Eurogroup προς Αθήνα: Τελειώστε την αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο – Εξάψαλμος για Eldorado – Στον αέρα η δόση

δημοσιεύτηκε:

Αποστολή στο Ταλίν, Θάνος Αθανασίου

H Ελλάδα πρέπει να βιαστεί για να ολοκληρώσει τη νομοθέτηση 95 προαπαιτούμενων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το αργότερο, αν θέλει να έχει ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος ως τον Δεκέμβριο του 2017 και να έχει ελπίδες για έξοδο μετ’ επαίνων το καλοκαίρι του 2018.

Αυτό αναμένεται να είναι, σύμφωνα με πηγές του real.gr το βασικό μήνυμα του Eurogroup προς το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, που συμμερίζεται την αγωνία των Ευρωπαίων, αλλά εκφράζει ήδη φόβους για την πορεία των συζητήσεων στην πράξη.

Οι 18 εταίροι της Ελλάδας θεωρούν ότι ο Δεκέμβρης είναι εφικτός και προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος με υποτιθέμενες “πολιτικές διαπραγματεύσεις” και θέματα που σέρνονται από τη μια Σύνοδο στην άλλη.

Οι 18 αναμένεται να ενημερωθούν ότι τα 95 (από συνόλου 113) προαπαιτούμενα είναι ως επί το πλείστο εφαρμοστικές πράξεις για ήδη ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις. “Δεν θα συζητήσουμε το πως θα γίνει η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, θα καταγράψουμε ότι έγινε”, διευκρινίζει κοινοτικός αξιωματούχος που σχετίζεται με την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Προς το παρόν, όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στο προηγούμενο και ως εκ τούτου η εκταμίευση των 800 εκ. ευρώ που απομένουν από τη δόση του Ιουνίου, είναι στον αέρα. Αν το ζήτημα δε λυθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το πόσο θα επιστρέψει στο καλάθι του προγράμματος στα τέλη του ίδιου μήνα. Οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν να αναθέσουν το ζήτημα σε ομάδα λογιστών του κράτους.

Το Eurogroup θα ζητήσει επιπλέον από τις ελληνικές αρχές και την τρόικα, να φέρουν το εγχείρημα εις πέρας, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που άπτονται της βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η υπόθεση της Eldorado gold, θα συζητηθεί δυσμενώς από τους υπουργούς, που έχουν την αίσθηση πως στην Ελλάδα δυστυχώς λειτουργούν πολλαπλά κέντρα αποφάσεων, που φρενάρουν την κυβερνητική πολιτική (αυτή που συμφωνείται σε επίπεδο χώρας με την ΕΕ).

Το πάγιο αίτημα του Eurogroup προς την Ελλάδα είναι να συνεργαστεί με τα στελέχη της τρόικας και της μόνιμης υπηρεσίας υποστήριξης μεταρρυθμίσεων για να εντοπίσει και να αφαιρέσει τα εμπόδια στις επενδύσεις, αλλά και να τρέξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Για το τελευταίο το Eurogroup θα επιστήσει και πάλι την προσοχή των ελληνικών αρχών.

Επιπλέον: κλειστά επαγγέλματα που υποτίθεται ότι άνοιξαν, περίπλοκα ή παρωχημένα κοινωνικά επιδόματα, κλειστές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών (ή άλλες που πάνε να κλείσουν εν τη γενέση τους), τα υπόλοιπα από το νομικό πακέτο των εργασιακών και το κανονικό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας – με ό,τι έχει συμφωνηθεί για τη ΔΕΗ – θεωρούνται εκ των ον ουκ άνευ.

Σε όλα τα παραπάνω, όπως και στο πακέτο του δημοσίου (αξιολόγηση, κινητικότητα, μείωση συμβασιούχων, οργανογράμματα και αποπολιτικοποίηση) ΕΕ και ΔΝΤ έχουν κοινή γραμμή, η οποία είναι το ίδιο σκληρή. “Η Ελλάδα πρέπει να δει την αξιολόγηση ως ευκαιρία να γίνει σύγχρονη χώρα”, είναι η φράση – γραμμή της ίδιας της Κομισιόν και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναμένονται “χάρες”. Κάποιοι μάλιστα στο Ταλίν σχολίασαν ότι είναι άσχημο να ξεκινάνε οι αξιολογήσεις με τον ένα παίκτη να προσπαθεί να αποφύγει πεδία, αντί να εντοπίζει και να εκτελεί νέες αλλαγές.

Σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, το Eurogroup δεν έχει ακόμα εικόνα για το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2018, εμμένει όμως στις ειλημμένες αποφάσεις που σαφώς περιγράφουν ότι με το υπάρχον πακέτο ο στόχος είναι εφικτός (3,5%). Το ΔΝΤ διαφωνούσε και για αυτό ζητούσε τα προληπτικά αυτόματα μέτρα, το αν όμως θα ζητήσει την ενεργοποίησή τους δεν είναι ακόμα στο κάδρο, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία. Οι 18 εταίροι της χώρας, έχουν πάντως εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου.

Τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται η σχηματοποίηση του αιτήματος των 18 εταίρων της χώρας σε σχέση με την υπόθεση Γεωργίου και των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. 

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.