Quantcast
Eurogroup: Τελεσίγραφο 72 ωρών στην Αθήνα! - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Τελεσίγραφο 72 ωρών στην Αθήνα!

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Τελεσίγραφο τριών ημερών, μέχρι και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για την αποδοχή της πρότασης των δανειστών ή κάποιας παρόμοιας με αντάλλαγμα μια ακόμη παράταση στο πρόγραμμα και χρηματοδότηση έδωσαν χθες οι υπουργοί οικονομικών στο κ. Γιάννη Βαρουφάκη.

Είναι σαφές ότι αν και την Δευτέρα δεν υπάρξει η πολυπόθητη πολιτική λύση τότε τα πράγματα θα γίνουν οριακά για την Ελλάδα.

Από χθες άλλωστε, οι δανειστές έσφιξαν ακόμη περισσότερο των κλοιό των πιέσεων για μια νέα πρόταση από την Ελλάδα που θα είχε βάση την πρόταση που συντάχθηκε από κοινό από ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊλεμπλούμ κατέστησε σαφές ότι ακόμη και αν δεν έχουμε συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες δεν φτάνει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η περιφορά από τα εθνικά κοινοβούλια ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει έγκαιρα την χρηματοδότηση που χρειάζεται για αποπληρώσει τα την δόση των 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγει στις 30 του μήνα.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι αν η Ελλάδα δεν πληρώσει η Ελλάδα θα κηρυχτεί σε χρεοκοπία από Ταμείο και θα χάσει οριστικά την δυνατότητα να πάρει τα υπόλοιπα 15 δις που έχει δεσμευμένο το ταμείο για την Ελλάδα.

Λίγο αργότερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείοπυ Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί ότι η χρεοκοπία από το ΔΝΤ θα σημάνει και χρεοκοπία από το ESΜ.

Παρόλα αυτά η Ελληνική πλευρά προσήλθε με ένα πεντασέλιδο κείμενο με διαρθρωτικές κυρίως μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρόσθεσε στην πρόταση των 47 σελίδων.

Ούτε όμως και πρόταση για ένα εβδομαδιαίο «κόφτη» των δαπανών για το προϋπολογισμό που πρότεινε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης έφτασε για να πείσει την σύνοδο των υπουργών.

Το λόγο μέχρι και την Δευτέρα θα έχει το παρασκήνιο αφού σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέα επαφή του προέδρου της Commission κ. Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για να βρεθεί λύση.

 

Νέα αίτηση για ELA

Η εξέλιξη του χθεσινού Eurorgroup είχε ως αποτέλεσμα την εκροή καταθέσεων ύψους 1 δις ευρώ αφού το σοβαρό ενδεχόμενο μη συμφωνίας μέσα και στην άλλη εβδομάδα ξύπνησε τον εφιάλτη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Με δεδομένη την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να κάνει δεύτερο μέσα στην εβδομάδα αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης από τον ELA μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το ποσό θα εξαρτηθεί από την σημερινή εκροή καταθέσεων και θα γίνει με στόχο να αποφευχθούν οι απότομες διακυμάνσεις μέχρι και την Δευτέρα που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής.

Στο μεταξύ η αγωνία έφτασε χθες το απόγευμα στο αποκορύφωμα της από τηλεγράφημα του Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους οι οποίοι φέρονται να είπαν ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup για την Ελλάδα, ο πρόεδρος Γερούν Ντάϊσελμπλουμ ρώτησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν αύριο.

Ο Κερέ φέρεται να απάντησε: «Αύριο ναι. Για τη Δευτέρα δεν ξέρω». Το τηλεγράφημα διαψεύστηκε λίγη ώρα αργότερα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.