Quantcast
Eurostat: Aυξήθηκαν οι δαπάνες των Ελλήνων για αλκοόλ στα χρόνια της κρίσης - enikonomia.gr
share

Eurostat: Aυξήθηκαν οι δαπάνες των Ελλήνων για αλκοόλ στα χρόνια της κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με μετρήσεις της Eurostat, στην Ελλάδα της κρίσης καταγράφηκε αύξηση στη δαπάνη για αλκοόλ, αν και οι Έλληνες παραμένουν στους λιγότερο «μπεκρήδες» καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2017 τα ελληνικά νοικοκυριά διέθεσαν το 0,9% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης τους για την αγορά αλκοολούχων ποτών, που σημαίνει πως η χώρα μας κατατάσσεται στην προτελευταία θέση ανάμεσα στα 26 κράτη-μέλη που υπέβαλαν στοιχεία.

Ωστόσο, τα έξοδα των Ελλήνων για αλκοόλ έχουν αυξηθεί κατά 0,2 μονάδες σε σχέση με το 2007, το τελευταίο έτος πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2017 τα νοικοκυριά δαπάνησαν περίπου 1,23 δισ. ευρώ για αλκοολούχα ποτά, ενώ δέκα χρόνια νωρίτερα, είχαν δαπανήσει περίπου 1,15 δισ. ευρώ. Η αύξηση, πάντως, μπορεί να οφείλεται εν μέρει και στη φορολογία.

Τα μικρότερα έξοδα για ποτά κάνουν οι Ισπανοί, που το 2017 διοχέτευσαν το 0,8% της καταναλωτικής δαπάνης τους στο αλκοόλ.

Στην άλλη άκρη βρίσκονται οι τρεις Βαλτικές χώρες.

Το 4% των χρημάτων που έδωσαν για ψώνια οι Λιθουανοί πήγε στο ποτό, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 4,9% στην Λετονία και φτάνει το 5,2% στην Εσθονία.

Συνολικά οι Ευρωπαίοι δαπάνησαν σχεδόν 130 δις ευρώ για αλκοόλ το 2017.


Πηγή: ANT1news.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.