Quantcast
Euroworking Group: 50 προαπαιτούμενα χωρίζουν την Ελλάδα από τη δόση - enikonomia.gr
share

Euroworking Group: 50 προαπαιτούμενα χωρίζουν την Ελλάδα από τη δόση

δημοσιεύτηκε:

Aποστολή στη Σόφια, Θάνος Αθανασίου

Πενήντα προαπαιτούμενα χωρίζουν τις ελληνικές αρχές, από μια θετική για εκταμίευση δόσης απόφαση στις 22 Ιανουαρίου και ως εκ τούτου η Ελλάδα έχει τώρα προθεσμία να παρουσιάσει αποδείξεις υλοποίησης ως την επόμενη Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου.

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στο Euroworking Group για την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που ενημέρωσε το real.gr. Η τρόικα (και συγκεκριμένα η Κομισιόν) δεν παρουσίασε, όπως ήταν αναμενόμενο “έκθεση συμμόρφωσης” καθώς το πολυνομοσχέδιο, είχε μεν μεταφραστεί (περί τις 600 σελίδες) δεν είχε όμως “αξιολογηθεί”. Αν οι αρχές ολοκληρώσουν και τις τελευταίες εκκρεμότητες, την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου θα μπορούσε να διεξαχθεί νέα τηλεδιάσκεψη του ΕWG και αμέσως μετά τη Δευτέρα 22 οι Υπουργοί να πάρουν τις αποφάσεις τους.


Το EWG χθες δεν καθόρισε ούτε το ύψος τη δόσης, αλλά για τον προσδιορισμό του, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχουν οι τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις, υπάρχει το βήμα απομείωσης του χρέους προς το εσωτερικό και η δημιουργία “δημοσιονομικού μαξιλαρίου” για την έξοδο στις αγορές. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα 22 του μήνα στο eurogroup και οι Υπουργοί θα συνυπολογίσουν ότι η χώρα θα πρέπει να ολοκληρώσει άλλη μια τελική αξιολόγηση το καλοκαίρι. Το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για τις δύο δόσεις (3η και 4η), τα arrears και το δημοσιονομικό μαξιλάρι ως τις 20 Αυγούστου του 2018 είναι 18 δισ.

Βεβαίως δύο ακόμη, θέματα πολιτικής σημασίας, όπως αυτό της συνεχιζόμενης δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, αλλά και του τερματισμού της δικαστικής περιπέτειας των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, είναι πιθανό να επισκιάσουν τη διαδικασία κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει η Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το EWG ήταν το τελευταίο για τον Τόμας Βίζερ, ο οποίος συνταξιοδοτείται (στα 64) μετά από 8 χρόνια στο τιμόνι της ομάδας εργασίας (από το 2011) και στη θέση του αναλαμβάνει το Ολλανδός πρώην συνεργάτης του Ντάισελμπλουμ Χαν Βάιλμπριφ. Οι ομόλογοι του Τόμας Βίζερ αναγνώρισαν την τεράστια συμβολή του στη σταθεροποίηση τη ευρωζώνης και την επίλυση δύσκολων κρίσεων, με ατελείωτες ώρες δουλειάς και εποικοδομητική διάθεση.

Εξάλλου σήμερα (12 Ιανουαρίου) στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί και η τελετή παράδοσης παραλαβής της προεδρίας του eurogroup από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Μάριο Τσεντένο. Εκπρόσωπος του νέου προέδρου του EWG δήλωσε χθες ότι η πόλη επιλέχθηκε απλά και μόνο γιατί και οι δύο θα βρίσκονταν στο Παρίσι για άλλους λόγους και η εντολή του Γ.Ντάισελμπλουμ λήγει το Σάββατο 13 του μήνα (όπως και το συμβόλαιο εργασίας του στον ESM).

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.