Quantcast
Ευλογιά των πιθήκων: Νέες διευκρινίσεις Μαγιορκίνη για τον εμβολιασμό και τη μάσκα - enikonomia.gr
share

Ευλογιά των πιθήκων: Νέες διευκρινίσεις Μαγιορκίνη για τον εμβολιασμό και τη μάσκα

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το εάν θα εμβολιαστεί  ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων αλλά και για το εάν θα παραταθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας  λόγω αυτού του ιού έδωσε ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης  μιλώντας στο MEGA.
Όπως είπε  ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με το εμβολιασμό για την ευλογιά των πιθήκων, δεν προβλέπεται αυτό για ολόκληρο τον πληθυσμό.  Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι ” αυτό που προβλέπεται είναι να προσφερθεί εμβόλιο στις επαφές, στις στενές επαφές  αυτών. Αυτό  λέγεται δακτυλιοειδή ή δακτυλίδι εμβολιασμός.  Δηλαδή δημιουργείται ανοσία γύρω από κάθε κρούσμα για να σταματήσει το κύμα που μπορεί να προκληθεί  -εννοώ  τη μετάδοση από ένα κρούσμα στην Περιφέρεια, το λεγόμενο  δακτυλίδι (ring vaccination). Αυτό εφαρμόζεται στο  Ηνωμένο Βασίλειο και  είναι πιθανόν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει υποχρεωτικό κάτι  ή θα προσφερθεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό”.

Eυλογια πιθήκων: Υπάρχουν εμβόλια στην Ελλάδα;

ευλογιά

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν υπάρχει στην Ελλάδα εμβόλιο ευλογιά πιθήκων . “Εμβόλια  υπάρχουν, σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της Ευρωπαϊκής  Ένωσης,  διότι πρόκειται για ένα αναδυόμενο νόσημα “,απάντησε και επανέλαβε ότι ” δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση να γίνει εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό να το τονίσουμε,  γιατί ακούγονται διάφορα ότι θα διατεθούν εμβόλια σε όλο τον πληθυσμό”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων  “. Υπάρχει βέβαια εγρήγορση, υπάρχει ετοιμότητα γιατί πρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε καταστάσεις  που μπορεί να προκύψουν. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιο κρούσμα και είμαστε απλά σε εγρήγορση”, σημείωσε .

Θα παραταθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας  λόγω της ευλογιάς των πιθήκων;

ευλογιά

Στην ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, είπε ότι ” δεν διαφαίνεται κάποια τέτοια τάση προς το παρόν”  και τόνισε ότι “είναι μια  δυναμική κατάσταση αλλά σε αυτήν την φάση  με  όλα αυτά που γνωρίζουμε τόσο χρόνια για τον ιό  δεν διαφαίνεται κάποια τέτοια τάση,  για να  μπει μάσκα λόγω ευλογιάς πιθήκων”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.