Quantcast
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δεν υπόκειται σε ΦΠΑ η μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου για την εξόφληση φορολογικής οφειλής - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δεν υπόκειται σε ΦΠΑ η μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου για την εξόφληση φορολογικής οφειλής

δημοσιεύτηκε:

Στις περιπτώσεις που κάποιος φορολογούμενος υποκείμενος στον φόρο εξοφλεί φορολογική οφειλή με την μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου (ακινήτου), η πράξη αυτή να μην συνιστά φορολογητέα πράξη,προτείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το ίδιο πρότεινε να ισχύει επίσης όταν ο υποκείμενος στον φόρο δίδει αγαθό το οποίο συνήθως εμπορεύεται στο πλαίσιο της επιχειρήσεώς του.

Υπό την έννοια αυτήν όπως συμπληρώνει η εισαγγελέας, δεν υφίσταται πράξη υποκείμενη στον ΦΠΑ κατά την έννοια του άρθρου 2, παράγραφος 1, στοιχείο αʹ, της οδηγίας περί ΦΠΑ.

Προϋπόθεση αυτού είναι η δυνατότητα εξοφλήσεως φόρων σε είδος αντί καταβολής να παρέχεται μόνο στον οφειλέτη του φόρου και να ασκείται απλώς μέσω της προβλεπόμενης δημοσίου δικαίου συμβάσεως. Οι αντισυμβαλλόμενοι δεν μπορούν συναφώς να επηρεάζουν το «τίμημα». Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να υπολογίζεται βάσει αντικειμενικών μέτρων αποτιμήσεως, πράγμα το οποίο πρέπει να εξετάσει το αιτούν δικαστήριο.

Αναμένουμε να δούμε εάν το δικαστήριο θα κάνει δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως, πράγμα που μέχρι τώρα γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.