Quantcast
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Μείωσε το πρόστιμο της Ελλάδας για τις παράνομες χωματερές - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Μείωσε το πρόστιμο της Ελλάδας για τις παράνομες χωματερές

δημοσιεύτηκε:

Μείωση προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα κατά 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση για τις παράνομες χωματερές πέτυχε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η μείωση του προστίμου είναι απόρροια της προόδου μέσα στο β’ εξάμηνο του 2019 αναφορικά με την παύση λειτουργίας 5 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Συγκεκριμένα, δεν λειτουργούν πλέον οι παράνομες χωματερές:
· στην Κάσο,
· την Πάτμο
· τη Σίκινο,
· την Κέα και
· την Κάρυστο
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει για το β’ εξάμηνο του 2019, διοικητικό πρόστιμο μειωμένο κατά 200.000 ευρώ, που σημαίνει μείωση κατά 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν σημαίνει οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος με τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Με βάση τις υφιστάμενες αποφάσεις, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει 4,8 εκατ. ευρώ για τις εναπομείνασες παράνομες εν λειτουργία χωματερές.
Για τη μείωση των προστίμων, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος δηλώνει:
«Μέσα σε ένα εξάμηνο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία 5 περιπτώσεις Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Για το τρέχον έτος, έχουμε δρομολογήσει να κλείσουν 15 – 17 παράνομες χωματερές, από τις συνολικά 52 στη χώρα. Δεν εφησυχάζουμε. Στόχος μας είναι έως το τέλος του 2021 να έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.