Quantcast
Έξι φακέλους ανοίγει η Νουί για τις ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Έξι φακέλους ανοίγει η Νουί για τις ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Σε θέση άμυνας για την καθυστέρηση που καταγράφεται στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και δη των επιχειρηματικών που αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, αναμένεται να βρεθούν σήμερα το απόγευμα τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών στην συνάντησή τους με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νούι, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Η έλευση της σιδηράς κυρίας του SSM μόνο εθιμοτυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς γίνεται σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και των ελάχιστων κινήσεων που έχουν γίνει με στόχο την μείωση των προβληματικών δανείων. Οι συστάσεις της εκτιμάται ότι θα είναι αυστηρές καθώς η κακή πορεία του πρώτου διμήνου έχει δημιουργήσει αρνητική τάση, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Όσο για την αβεβαιότητα, οι αρνητικές της συνέπειες επιβεβαιώθηκαν χθες με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο από την αύξηση του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά 300 εκατ. ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Κι αυτό όταν στα τέλη Ιανουαρίου το όριο του ELA είχε μειωθεί κατά 100 εκατ ευρώ!

Η αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω του ELA, με επιτόκιο 15 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της ΕΚΤ (σ.σ. 1,55%), οφείλεται στην έντονη – δεδομένων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) – εκροή καταθέσεων το πρώτο δίμηνο του 2017 – περίπου 2,5 δισ. ευρώ – σε συνδυασμό με την «σχεδόν κλειστή πόρτα» που συναντούν οι ελληνικές τράπεζες στην διατραπεζική αγορά των repos. Όσο για τα κόκκινα την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ!

Αυστηρές συστάσεις

Το κρίσιμο, όμως, ζήτημα που αναμένεται να μονοπωλήσει τα ραντεβού της κ, Νουί είναι η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το πρώτο ραντεβού της επικεφαλής του SSM είναι σήμερα το πρωί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Οι δύο εποπτικές αρχές (SSM και ΤτΕ) παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των κόκκινων δανείων καθώς κάθε τέλος του μήνα οι τράπεζες τους στέλνουν τα αναλυτικά στοιχεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Νουί έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι μήνες περνούν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση μείωσης των επισφαλειών.

«Η γκρίνια, η οποία θα εκφραστεί με αυστηρές συστάσεις τόσο προς την ΤτΕ όσο και προς τις διοικήσεις των τραπεζών, θα εστιαστεί στα κόκκινα και προβληματικά κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και στα μικρά καταναλωτικά. Είναι βέβαιο ότι θα μας δείξει κίτρινη κάρτα», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζίτης.

Οι «καυτές» εκκρεμότητες

Η κ. Νουί όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές αναμένεται να θίξει και να ζητήσει εξηγήσεις για μία σειρά από «καυτές» εκκρεμότητες, οι οποίες θα έπρεπε με βάση το χρονοδιάγραμμα να έχουν επιλυθεί εδώ και καιρό.

Από την πλευρά τους, οι Έλληνες τραπεζίτες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την στάση του SSM με το βασικό και ρεαλιστικό επιχείρημα ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, οι διαπραγματεύσεις κρατούν επτά μήνες και μόλις λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση και η τρόικα συμφώνησαν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι εκκρεμότητες για τις οποίες αναμένεται να επιμείνει η κ. Νουί είναι:

* Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο Σταθάκη για την ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων. Καθυστέρηση, που έχει φρενάρει την παροχή αδειών στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

* Οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου και αφορούν στα φορολογικά κίνητρα για τις διαγραφές δανείων.

* Η ψήφιση του εξωδικαστικού, κυρίως η ανάγκη επίσπευσης της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για ένταξη στον μηχανισμό.

* Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέσω της αλλαγής στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

* Η επίσπευση της πώλησης κόκκινων καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες.

* Η επιθετικότερη ρύθμιση δανείων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πηγή: Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.