Quantcast
Expresso: Το ακαταμάχητα σφάλματα του Τσίπρα - enikonomia.gr
share

Expresso: Το ακαταμάχητα σφάλματα του Τσίπρα

δημοσιεύτηκε:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να επιβάλει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και των μέτρων και να μην προχωρήσει με την τακτική «όλα ή τίποτα» υποστηρίζει η Πορτογαλική Expresso με δημοσίευμα της την Τρίτη.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική και ανορθόδοξα ιδεολογική τη θέση του από την οποία λείπει η «κοινή λογική».

Ο συντάκτης του άρθρου Duarte Brands υποστηρίζει στην συνέχεια ότι η κυβέρνηση Τσίπρα απέδειξε από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ότι θα επιμείνει στην λαϊκιστική της τακτική σε βάρος των ελπίδων για λύση.

Πολλοί μάλιστα δεξιοί στην χώρα στηρίζουν την «πατριωτική» αντιμετώπιση των σκληρών της Ευρώπης αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου που διαπιστώνει ωστόσο ότι η Ελληνική κυβέρνηση σε πολύ μικρό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της εγκατέλειψε τις προεκλογικές θέσεις της για αθέτηση πληρωμής του χρέους, άρνηση για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και αύξηση των συντάξεων.

 

Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Οποιαδήποτε υποχώρηση των Βρυξελών ωστόσο αναφέρει στη συνέχεια το άρθρο θα αποτελεί νίκη για αυτούς που συμπαθούν το ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβητούν την ΕΕ και θα είχε μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο από αυτό που ο Βαρουφάκης επιδιώκει.

Για να συμβεί αυτό όμως η ελληνική διεκδίκηση δεν θα έπρεπε να κινηθεί στο επίπεδο του «όλα ή τίποτα». Μια στρατηγική που αποδεικνύει ότι ο στόχος του Τσίπρα είναι να πετύχουν την ανάδειξη της ιδεολογίας τους ώστε να αποκτήσουν ερείσματα στην Ευρωπαϊκή αριστερά αντί να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για την χώρα τους.

Στην συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να κάνει «lose face» και να ριψοκινδυνέψει την διάσωση της χώρας του. Υποπτεύομαι ότι αυτό που φαίνεται ότι θέλει ο Τσίπρας είναι να οδηγήσει την Ελλάδα και το Ευρώ, όπως έκανε και στην προεκλογική του καμπάνια, στα όρια των συνθηκών της ΕΕ.

Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση, αν και έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση να διεκδικεί, πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, δημοκρατικά νομιμοποιημένων και αυτών, που υπέγραψαν τις συμβάσεις υπογραμμίζει ο Duarte Brands.

 

Ο Μοσκοβισί ξεγέλασε το Βαρουφάκη

Εκτός του ότι εσφαλμένα εμπιστεύτηκε τον Γάλλο επίτροπο ο οποίος έχει περιορισμένη ισχύ απέναντι στην πολιτική ισχύ της Ευρωζώνης, κατήγγειλε την ΕΕ για το τελεσίγραφο προκαλώντας το ουσιαστικά κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του αγνοώντας ότι η Ευρώπη δεν δουλεύει με συναισθήματα, σημειώνει στην συνέχεια ο συντάκτης του άρθρου.

Ζητώντας να «μην τον κατηγορήσουν για υποστηρικτή του μνημονίου και της ύφεσης» ο συντάκτης  αναφέρει ότι το βασικό σφάλμα του Τσίπρα είναι ότι αρνείται να αποδεχτεί την πραγματικότητα που είναι ότι οι κυβερνήσεις στη χώρα του ήταν βαθιά διεφθαρμένες για πολλές δεκαετίες και με παραληρηματική ανευθυνότητα οδήγησαν την χώρα στην σημερινή κατάσταση με πλαστές αναφορές στην ΕΕ, και όχι  τα μέτρα που επέβαλαν οι διεθνείς οργανισμοί για να διασώσουν την Ελλάδα.

Όταν το σφάλμα είναι στη βάση της διάγνωσης τότε είναι αδύνατο να υπάρχει ίαση της ασθένειας καταλήγει ο Duarte Brands.

 

  

 

  

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.