Quantcast
Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση και τη δημοσιονομική πολιτική - enikonomia.gr
share

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση και τη δημοσιονομική πολιτική

δημοσιεύτηκε:

Ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά  πραγματοποιείται από το πρωί  για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και τα  ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Η κυβέρνηση θέλει να είναι προετοιμασμένη, όταν θα υπάρξει επανεκκίνηση των συνομιλιών με την τρόικα  προκειμένου να κλείσουν τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεσή της.

Στη συνάντηση  που ξεκίνησε πριν λίγο μεταξύ του κ. Σαμαρά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στην οποία μετέχει και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος εξετάζονται η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, ο οποίος στο 11μηνο καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς το Δημόσιο έχει μετά τις 19 Δεκεμβρίου να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την εκκρεμή αξιολόγηση της τρόικας και την προετοιμασία της πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Σημειώνεται πως το δημοσιονομικό κενό του 2015, η ρύθμιση των 100 δόσεων, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το ασφαλιστικό παραμένουν για την τρόικα τα μεγάλα αγκάθια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Η τρόικα επιμένει ότι χρειάζονται μέτρα για να καλυφθεί το κενό του 2015 και ότι δεν επαρκεί ο διπλασιασμός του συντελεστή ΦΠΑ των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13%.

Σε λίγο ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Στη σύσκεψη θα εξετασθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της τρόικας και οι οποίες περιλαμβάνουν αφενός νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στα μισθολόγια του δημοσίου τομέα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και αφετέρου την ευθυγράμμιση των μη μισθολογικών παροχών με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Βάρος θα δοθεί στο νέο μισθολόγιο στο υπουργείο Οικονομικών που θα ισχύσει από τα μέσα του επόμενου έτους και το οποίο θα προβλέπει την σταδιακή κατάργηση της αποκαλούμενης προσωπικής διαφοράς.

Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί  η επικύρωση της δίμηνης παράτασης του προγράμματος. Οι νομικές υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου και της Βουλής εξετάζουν  εάν απαιτείται να περάσει νόμος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ή όχι για την έγκριση της παράτασης. Στην περίπτωση που απαιτείται , ο νόμος θα πρέπει να έλθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ώστε να ψηφιστεί πριν κλείσει για το 2014.

Τα  τεχνικά κλιμάκια της τρόικας παραμένουν στην Αθήνα και συνεχίζουν τις συναντήσεις τους με στελέχη τ του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.