Quantcast
Ευρώπη: Εστησε το σκηνικό της επόμενης ημέρας και πήγε για... σκι - enikonomia.gr
share

Ευρώπη: Εστησε το σκηνικό της επόμενης ημέρας και πήγε για… σκι

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Έτοιμη για την Κυβέρνηση που θα προκύψει είτε μετά την εκλογή Πρόεδρου ή μετά τις πρόωρες εκλογές είναι η Ευρώπη αφού χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εγκρίσεων της παράτασης του ελληνικού προγράμματος αλλά και των προεγκρίσεων της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

 

Η αρχή των πάντων

Τελευταίος από όλους ενέκρινε την «επόμενη μέρα» για την Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) Εκτός από την πιστωτική γραμμή των περίπου 10 δις ευρώ και την τεχνική παράταση του μνημονίου ο ESM ξεκαθάρισε ότι αρχή πάντων θα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ακόμη και για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 1,8 δις ευρώ από την δανειακή σύμβαση που ίσχυε από τον Φεβρουάριο του 2012.

Είχε προηγηθεί η έγκριση -το απόγευμα – από το άτυπο Eurogroup που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο οποίο ενέκρινε ξανά το θέμα της Ελλάδας μετά τα εθνικά κοινοβούλια . Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία , Σλοβακία και Φιλανδία είχαν πει ναι γα την λύση που προκρίνεται για την Ελλάδα τις προηγούμενες δύο ημέρας . Από σήμερα όλα τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια βρίσκονται σε διακοπές.

 

Εύσημα για την πρόοδο

Η στιγμιαία ανακούφιση από την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για το ελληνικό πρόγραμμα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων εκδηλώθηκε και κατά την σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες.

Όλοι δήλωσαν την συμπαράσταση τους στον έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος πήρε άλλη μια φορά εύσημα για την πρόοδο που είχε τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα.

Προηγήθηκε η δήλωση του Επιτρόπου για θέματα οικονομικών φορολογίας και τελωνείων κ. Πιέρ Μοσχοβισί ο οποίος αναφερόμενος στο καθεστώς της Ελλάδας από το 2015 μίλησε εξάμηνη αξιολόγηση της Ελλάδας και χαλαρότερη εποπτεία η οποία θα εντοπίζεται σε 10 βασικούς τομείς. 

Μετά ήρθε η δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για μεσολάβηση μαζί με την κ. Μέρκελ ώστε η αξιολόγηση να απεμπλακεί από τις σκληρές απαιτήσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ήρθε και το «γλυκαντικό» του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ.

 

Εν αναμονή χρηματοδότησης

Η Ελλάδα έχει να περιμένει εγγυήσεις και χρηματοδότηση ύψους 41 δις ευρώ για 171 έργα που ενώ είχαν ενταχθεί στο Γ ΚΠΣ ΙΙΙ και το ΕΣΠΑ δεν έγιναν ποτέ. 

Η υπόσχεση είναι ότι όταν ολοκληρωθεί το θέμα της μετάβασης στην νέα σχέση με τις πιστωτικές γραμμές που θα δημιουργήσουν η ΕΕ και το ΔΝΤ η Ελλάδα θα έχει να περιμένει και ένα πρόσθετο τεράστιο αναπτυξιακό πακέτο για έργα που θα αφορούν βασικές υποδομές περιβάλλον αλλά και έρευνα και τεχνολογία. 

 

Πάνε για… σκι

Τώρα πλέον οι ευρωπαίοι πάνε για σκι και η Ελλάδα θα πρέπει να βγάλει πέρα με την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας.
Με την αλλαγή του χρόνου θα πρέπει να υπάρχει μια Κυβέρνηση πρόθυμη να διαπραγματευτεί…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.