Quantcast
Φάιμαν: Να σταματήσει η καταστροφολογία και να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Φάιμαν: Να σταματήσει η καταστροφολογία και να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Να σταματήσει η καταστροφολογία για την Ελλάδα, να τερματιστεί η ακραία πολιτική λιτότητας και να οικοδομηθεί μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους, ζητάει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιέννη, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος φθάνει αύριο στην Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα επισκεφθεί κοινωνικές εγκαταστάσεις για να σχηματίσει ίδια εικόνα της κατάστασης στη χώρα.

Ο κ. Φάιμαν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να σταματήσει πλέον αυτό που συμβαίνει τώρα, δηλαδή η συζήτηση ως προς την Ελλάδα να γίνεται ολοένα και συχνότερα για ενδεχόμενες καταστροφές, ενώ εκείνο που απαιτείται τώρα είναι μεσοπρόθεσμες λύσεις, για παράδειγμα ένα πενταετές σχέδιο, για το οποίο, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα υπήρχε κατά βάση συνεννόηση, με το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή να είναι η οικοδόμηση μιας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η χειρότερη από όλες τις λύσεις, και για το λόγο αυτό ο ίδιος προειδοποιεί όλους όσοι «σπεκουλάρουν» με ένα Grexit, ότι αυτό είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει πως η ακραία πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη της, και γι’ αυτό τον λόγο από την πλευρά του υποστηρίζει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την άποψή του, μια λογική λιτότητα είναι χρήσιμη, ωστόσο μια ακραία λιτότητα καταστρέφει την ανάπτυξη που είναι απαραίτητη, γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί η σωστή ώθηση με επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και στην οικονομία.

Όπως παρατηρεί ο Αυστριακός καγκελάριος, όταν ακούει ότι οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από το 2010 σε ποσοστό 25% και ότι η θνησιμότητα των παιδιών έχει αυξηθεί από το 2008 κατά 40%, αυτά κάθε άλλο παρά τον καθησυχάζουν, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρεί ως τελείως κατανοητή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή πορείας.

«Η Ελλάδα υπήρξε, τώρα, αφορμή να εξεταστεί λεπτομερέστερα η ακραία πολιτική λιτότητας και με την Ελλάδα έχουμε το παράδειγμα που προειδοποιεί για το τί συμβαίνει όταν κάποιος εφαρμόζει μόνον λιτότητα, δηλαδή, υπάρχουν πάντα περισσότεροι άνεργοι, το χρέος αυξάνεται, όπως επίσης και ο κίνδυνος φτωχοποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημαντικό θεωρεί ο Βέρνερ Φάιμαν να υπάρξουν περιθώρια σε όλα τα επίπεδα για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, καθώς, όπως διευκρινίζει, «χωρίς ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορούν να λυθούν μόνιμα ούτε το ζήτημα του χρέους, ούτε τα ανθρωπιστικά προβλήματα», ενώ, κατά την άποψή του ήταν σημαντικό να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες και δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο να χρησιμοποιούνται χρήματα βοήθειας για αναδιάρθρωση χρεών.

Απαντώντας στο ερώτημα, εάν η Σοσιαλδημοκρατία και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον συνεχώς επεκτεινόμενο νεοφιλελευθερισμό, ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά και αναγκαία μέτρα, όπως η καθιέρωση ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όπου η Αυστρία παίζει πρωταρχικό ρόλο, ωστόσο, όπως λέει, «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, και ως εκ τούτου απαιτούνται στο θέμα αυτό ακόμη περισσότερες προσπάθειες και περισσότερη αλληλεγγύη».

«Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε μια Ευρώπη περισσότερο κοινωνική και περισσότερο αλληλέγγυα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον από κοινού, ενώ αν αρχίσουμε να θέτουμε τα μεμονωμένα συμφέροντα μπροστά από το συμφέρον του συνόλου, τότε η Ευρώπη δεν πρόκειται να λειτουργήσει», υπογραμμίζει.

Για την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο καγκελάριος της Αυστρίας αναφέρει ότι πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν εκείνος είχε επισκεφθεί τη Βιέννη (σ.σ. στις 9 Φεβρουαρίου, όταν ο Βέρνερ Φάιμαν, ως πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, είχε προσκαλέσει τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό και είχε συνομιλίες μαζί του, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Αλέξη Τσίπρα).

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αυστριακός καγκελάριος, η Αυστρία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια καλές σχέσεις με την Ελλάδα, πολλοί Έλληνες έρχονται στην Αυστρία για να σπουδάσουν, και από την άλλη πλευρά πολλοί Αυστριακοί πηγαίνουν το καλοκαίρι για διακοπές στην Ελλάδα, «σε αυτή την πανέμορφη χώρα με τους φιλόξενους ανθρώπους, και αυτή η φιλία είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα αλλάξει και στο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.