Quantcast
«Φανατική συνήγορος» της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κοινωνικής ασφάλισης η Φωτίου - enikonomia.gr
share

«Φανατική συνήγορος» της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κοινωνικής ασφάλισης η Φωτίου

δημοσιεύτηκε:

«Φανατική συνήγορος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης» δήλωσε η Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσαν η ΗΔΙΚΑ και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με θέμα «Η ψηφιακή εποχή της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας- Αποτίμηση Έργων ΕΣΠΑ».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι «Ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση απαιτούσε ένα πληροφοριακό σύστημα και μία οργάνωση τέτοια, που θα δεχόταν μία μεγάλη ταυτόχρονη εισροή αιτήσεων. Αποφασίσαμε ότι όλο αυτό έπρεπε να γίνει κεντρικά, ηλεκτρονικά. Το εφαρμόσαμε σε χρόνο ρεκόρ, είχαμε έτοιμη την ΚΥΑ και την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία δεν έπεσε ούτε μία φορά, ενώ είχαμε χιλιάδες αιτήσεις».

Επίσης, διευκρίνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να ανοίξει, από την 1η Απριλίου, την πλατφόρμα για το πιλοτικό πρόγραμμα της α΄ φάσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ή αλλιώς κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, που θα “τρέξει” από 1.1.2017 σε όλη τη χώρα.

 Όπως είπε, το πιλοτικό πρόγραμμα για 30 δήμους έχει κατατεθεί από τις 2 Φεβρουαρίου με ΚΥΑ, με νόμο, και είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική υποστήριξη, για να αρχίσει από την 1η Απριλίου, όπως ήταν η μνημονιακή υποχρέωση, αλλά, σύμφωνα με την ίδια, οι δανειστές δεν έχουν απαντήσει, μέχρι σήμερα, αν το εγκρίνουν ή όχι. “Και γι’ αυτό καθυστερούμε”, επισήμανε.

Μεταξύ άλλων, η κα Φωτίου δήλωσε ότι, παράλληλα, αναπτύσσονται διάφορα θέματα, όπως ολόκληρος ο σχεδιασμός του ΚΕΑ -πως θα ξανασχεδιαστεί, για να καλύψει 700.000 ανθρώπους σε όλη την επικράτεια. Το πρόβλημα, όπως τόνισε, είναι πόσο φιλικό και κατανοητό είναι το σύστημα στον πολίτη.

Εξαιρετικά σημαντική ενέργεια, όπως υποστήριξε, είναι η διαμόρφωση ενός εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης όλων των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, ενώ άσκησε κριτική στις συγκεκριμένες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. “Το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, συγκεκριμένα, στο χώρο της κοινωνικής προστασίας, ήταν ανορθολογικά σχεδιασμένο. Βεβαίως, τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι πολύ καλά, μόνο που φαγώθηκαν πολλά λεφτά και αποτέλεσμα δεν είδαμε. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός. Τα ξανασχεδιάσαμε, όμως, από την αρχή, αλλά αυτό δεν αρκεί”. “Δεν αρκεί, αν δεν έχεις ένα σύστημα παρακολούθησης, συνεχούς αξιολόγησης και αποτίμησης”, ανέφερε χαρακτηριστικά, η κα Φωτίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.