Quantcast
FAZ: Η ΕΚΤ επιβραδύνει εδώ και χρόνια τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών - enikonomia.gr
share

FAZ: Η ΕΚΤ επιβραδύνει εδώ και χρόνια τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Δριμεία κριτική ασκεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις επιλογές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «η ‘διάσωση’ του ευρώ με κάθε τίμημα είναι ο στόχος της χρηματοδοτικής ένεσης τους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Τα μηδενικά επιτόκια κάνουν εύκολη τη ζωή των οφειλετών και αίρουν τη μεταρρυθμιστική πίεση στις χώρες της κρίσης.

Με αυτόν τον τρόπο όμως επιδιώκεται και η εξασθένηση του ευρώ. Βέβαια, η ΕΚΤ δεν ασκεί επισήμως συναλλαγματική πολιτική. Πρακτικά και στην πραγματικότητα όμως προχωρά με ταχύτητα στην επιθυμητή υποτίμηση του ευρώ.

Το ακόμη φθηνότερο χρήμα αποτελεί κίνητρο για κράτη και νοικοκυριά να εξακολουθήσουν να δανείζονται». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης εστιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας και επισημαίνει: «Η ΕΚΤ επιβραδύνει εδώ και χρόνια τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών.

Ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA δεν έχει δημιουργηθεί για την επιδότηση αφερέγγυων τραπεζών. Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ αύξησε το χρηματοδοτικό όριο για τις ελληνικές τράπεζες σε σχεδόν 70 δις ευρώ. Την ώρα λοιπόν που οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τις τράπεζές τους και αποσύρουν τα χρήματά τους, ο Ντράγκι επαινεί την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Όπως τονίζει ο γερμανός σχολιαστής με αφορμή το σημερινό Γιούρογκρουπ, «αυτή τη Δευτέρα αναμένεται να αποσπαστεί η συμφωνία της Αθήνας στο ζήτημα της επιστροφής της μισητής τρόικας.

Η ΕΚΤ κρατά στα χέρια της το μέσο πίεσης ώστε να το πετύχει. Μπορεί να κλείσει κάθε στιγμή τη στρόφιγγα στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι δική της αρμοδιότητα να αποφασίσει για ένα “Grexit”. Αυτήν την απόφαση πρέπει να τη λάβουν πολιτικοί, όχι υπάλληλοι στη Φραγκφούρτη».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.