Quantcast
ΦΕΚ με τις διαδικασίες της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - enikonomia.gr
share

ΦΕΚ με τις διαδικασίες της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

δημοσιεύτηκε:

Την διαδικασία είσπραξης υπέρ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ της ειδικής εισφοράς 0,75 % κατά μέγιστο επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που πήρε ΦΕΚ την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015. Αποκλειστική ευθύνη για την είσπραξη της εισφοράς και καταβολή αυτής στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν οι «αγοραστές» γάλακτος που λειτουργούν ως πρώτοι αγοραστές εντός της χώρας.

Στην περίπτωση καθετοποιημένης μονάδας αξιοποίησης γάλακτος υπόχρεος καταβολής του συνόλου της εισφοράς στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ίδια η επιχείρηση για την ποσότητα που αξιοποιεί. Η ειδική εισφορά καταβάλλεται στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το αργότερο ένα μήνα μετά την τιμολόγηση της αγοράς του γάλακτος. Σε διαφορετική περίπτωση η οφειλή θα τοκίζεται με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ειδική εισφορά επιβαρύνεται με χαρτόσημο 3,6%. Σε περίπτωση καθετοποιημένης μονάδας αξιοποίησης γάλακτος που δεν γίνεται τιμολόγηση η ειδική εισφορά διασταυρώνεται με βάση τη μέση τιμή του γάλακτος όπως αυτή καταγράφεται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μέσα από τη διαδικασία της δήλωσης εισκομίσεων. Δεν καταβάλλεται ειδική εισφορά για τα προϊόντα που αγοράζονται σε συσκευασίες λιανικής προς άμεση κατανάλωση.

Διαδικασία γνωστοποίησης των εισκομισθέντων ποσοτήτων γάλακτος και υποχρεώσεις «αγοραστών» και «παραγωγών»

Κάθε «αγοραστής» γάλακτος είναι υποχρεωμένος να αποστέλλει στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δύο (2) φορές το χρόνο πλήρως συμπληρωμένη μηχανογραφημένη συγκεντρωτική αναλυτική κατάσταση των εισκομίσεων που πραγματοποιήθηκαν από «παραγωγούς», συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών που εκδίδουν τιμολόγιο πώλησης αγροτικών προϊόντων, ξεχωριστά για το κάθε είδος γάλακτος. 

Ειδικότερα: 

α) Περίοδος από 1 Ιανουαρίου έως και 31 Αυγούστου Οι καταστάσεις με τις αγορές γάλακτος της περιόδου 1 Ιανουαρίου έως και 31 Αυγούστου αποστέλλονται στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το αργότερο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος ημερολογιακού έτους. 

β) Περίοδος 1 Σεπτεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου Οι καταστάσεις με τις αγορές γάλακτος της περιόδου 1 Σεπτεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου αποστέλλονται στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το αργότερο μέχρι 31 Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους. 

Για το αγελαδινό γάλα συνεχίζεται η αποστολή της αντίστοιχης κατάστασης σε μηνιαία βάση όπως ίσχυε μέχρι τη λήξη του συστήματος των ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος στις 31 Μαρτίου 2015. Στις καταστάσεις εισκομίσεων αναγράφονται επιπλέον ο κωδικός εκμετάλλευσης του παραγωγού και ο αριθμός πρωτοκόλλου του δελτίου εμβολιασμού ή/και του δελτίου ορολογικού ελέγχου των αιγοπροβάτων κατά της βρουκέλλωσης.

Οι ανωτέρω καταστάσεις είναι μηχανογραφημένες και αποστέλλονται στον ΕΛΓΟ−ΔΗΜΗΤΡΑ και σε ηλεκτρονική μορφή. Με την ολοκλήρωση και επίσημη λειτουργία της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, η οποία θα καθοριστεί με ειδική υπουργική απόφαση, η υποβολή των ανωτέρω στοιχείων θα γίνεται διαδικτυακά. 

Την υποχρέωση αποστολής των παραπάνω στοιχείων έχουν και οι παραγωγοί με καθετοποιημένη κτηνοτροφική εκμετάλλευση για το γάλα που οι ίδιοι αξιοποιούν. 

Στην περίπτωση των νομικών προσώπων που εκπροσωπούν έναν αριθμό παραγωγών όπως γαλακτοκομικοί συνεταιρισμοί που συγκεντρώνουν το γάλα για λογαριασμό των μελών τους και στη συνέχεια το παραδίδουν σε «αγοραστές», την υποχρέωση αποστολής των αναλυτικών καταστάσεων ανά παραγωγό – κτηνοτρόφο στον ΕΛΓΟ−ΔΗΜΗΤΡΑ στις προβλεπόμενες προθεσμίες έχουν αυτά τα νομικά πρόσωπα. Οι αναλυτικές αυτές καταστάσεις κοινοποιούνται από τα νομικά πρόσωπα και στους αγοραστές.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.